A-traktorer borde få gå fortare än 30

Skribenten "Frustrerad bilist" tycker att A-traktorer borde få framföras i högre hastighet än i dag.

Skribenten "Frustrerad bilist" tycker att A-traktorer borde få framföras i högre hastighet än i dag.

Foto: Gunnel Ekman

Insändare2023-12-06 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror att alla har varit med om en stressig dag på väg till jobbet. Du sitter i din bil mitt i trafiken och så ser du en A-traktor precis framför dig som rör sig precis lika långsamt som en snigel. Dagen kan ju inte bli värre!

Jag anser att Trafikverket bör lyssna på oss förare och inse problemet i hur dessa A -traktorer gör vår vardag i trafiken värre. Det är dags för förändring och höja hastighetsgränsen för dessa traktorer!

För det första stör det ordningen i trafiken, otroligt många bilister blir påverkade av detta. Alla mina kollegor kommer till jobbet på morgnarna och gnäller om hur jädrans irriterande de så kallade “Epa-bilarna” är, det rör sig jämnt diskussioner om hur de borde avskaffas från trafiken, men jag tycker inte att det behöver gå så pass långt. Att höja hastighetsgränsen kommer göra extremt mycket nytta i trafiken!

Å andra sidan blir det enorma utsläpp av koldioxid. Både på grund av de långa köerna och att bilarna drar otroligt mycket bensin/diesel. De flesta A-traktorer har en ganska hög bränsleförbrukning, vilket leder till att de släpper ut mycket koldioxid. Det är verkligen viktigt att vi strävar efter att vara mer miljövänliga, särskilt med tanke på Sveriges fokus på hållbarhet. Därmed kan vi konstatera att med högre hastighet blir bränsleförbrukningen effektivare, vilket i sin tur leder till en hållbarare utveckling!

Men nu tänker säkert många av er, är det verkligen säkert att ha ungdomar i trafiken som kör över 30 kilometer i timmen? Är det verkligen det rätta beslutet? Visst har ungdomarna kört lite ansvarslöst i trafiken de senaste åren, men med nya lagar som nu träder kraft så blir det extremt mycket säkrare för alla trafikanter. 

Så sammanfattningsvis, genom att höja maxhastigheten för A-traktorer kan vi främja både säkerheten och effektiviteten på vägarna. Vi slipper även en grinig start på morgonen! Nu är det dags att få Trafikverket att överväga våra åsikter så att lagarna kan ändras och anpassas till dagens behov.

Låt oss tillsammans sträva efter en mer flexibel och säker trafikmiljö för alla!