Ägarna avgör hur Majas ånga ska produceras

S/S Mariefred, eller Maja som ångfartyget också kallas.

S/S Mariefred, eller Maja som ångfartyget också kallas.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-11-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Båtolog Janne” tycker att debatten om Maja ”spårat ur”. Det är han givetvis fri att tycka. Liksom att tycka att det inte spelar någon roll om ångan produceras med hjälp kol, ved, olja eller gas. Han har goda erfarenheter av olika ångpannor. Kul – men i sammanhanget helt irrelevant. 

Det som alla de som jobbar med ångfartyget Mariefred måste förhålla sig till är vad stiftelseurkunden för K G Knutssons stiftelse säger. Det är nämligen den stiftelsen som äger den absoluta aktiemajoriteten i Gripsholms Mariefreds Ångfartygs AB. Stiftelsen tillkom genom att Föreningen Stiftelsen Skärgårdsbåten tillsköt alla sina över 90 000 A-aktier och den ångbåtsintresserade ingenjören K G Knutsson tillsköt 10 miljoner kronor. Allt för att ”så långt möjligt” bevara Maja i ursprungligt skick också i tekniskt avseende. 

För att förverkliga denna avsikt har också kommuner, regioner och en stor mängd enskilda (bl.a. 3 000 medlemmar i Föreningen Stiftelsen Skärgårdsbåten) årligen samlat in miljonbelopp. Det är alltså varken upp till ”Båtolog Janne” eller kapten Claes Insulander eller andra att ”tycka att upprätthållande av traden är det viktigaste”.

 Det är faktiskt ägarnas styrdokument som avgör vad som skall gälla och vilket rederibolagets styrelse och anställda har att rätta och packa sig efter.