AI på gott och ont

Lita inte på något som florerar på internet, uppmanar signaturen "70+".

Lita inte på något som florerar på internet, uppmanar signaturen "70+".

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-04-14 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

AI, detta fenomen som erövrar världen. Forskare hävdar att det underlättar deras arbete med att ta fram lösningar både tekniskt och medicinskt.

Vi kan dessvärre läsa om studenter som fuskar genom att låta AI göra deras uppsatser och arbeten. Vilket i förlängningen gör att vi får utexaminerade ungdomar som inte besitter de kunskaper som ”betygen” visar. 

Detta kommer att få katastrofala följder när dessa ”puckon” ska utföra kvalificerade arbeten som dom definitivt inte klarar av!

Vi får nog tyvärr också vänja oss vid att politiska uttalanden är AI-genererade i framtiden.

Det skrivs in några tydliga ord såsom miljö, hållbarhet, integration, skola, äldreomsorg, sjukvård och vips trollar AI fram ett manifest av politiskt svammel som anammas till ett valmanifest inför kommande valrörelse.

Eftersom det framställda valmanifestet (som vanligt) inte innehåller något konkret kan det tolkas hur som helst, av vem som helst. De ansvariga kan då lätt glida undan svåra frågor genom att tolka det politiska pladdret som det bäst lämpar sig vid just det tillfället.

AI används numera även av kamrater öster om Finland (och även längre österut). Där kan man ”tillverka” filmer där olika svenska partiledare verkar göra uttalanden på både arabiska och ryska. Dessa tvivelaktiga uttalanden sprids på de asociala medierna i akt och mening att framställa Sverige som ett fientligt land.

Snart får vi nog se våra folkvalda hålla tal på både kinesiska och hebreiska med svårtydda budskap som definitivt inte gagnar Sverige och vår utrikespolitik.

Sammanfattningsvis:

  • Lita inte på något som florerar på internet. 
  • Utgå från att allt är ”fake news” tills motsatsen är bevisad.
  • Lyckligtvis har vi, än så länge, SR, SVT och en och annan lokaltidning som vi (troligen) kan lita på även i fortsättningen.