Akuten borde dela upp enkla och komplicerade fall

Akutmottagningen på Mälarsjukhuset. Arkivbild.

Akutmottagningen på Mälarsjukhuset. Arkivbild.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-08-28 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hamnade på akuten när urinvägsinfektionen slog till. Då kommer funderingen hur det fungerar på akuten egentligen. Vissa sjukdomar vet man kanske inte vad det är för fel och då krävs det att läkaren tittar först för att veta vilka prover läkaren behöver ta. Men när jag vet att det är urinvägsinfektion borde jag fått lämna urinprov och tagit blodprov för koll av njurfunktionen direkt när jag skrev in mig. Då hade svaren funnits när jag väl blev intagen från väntrummet.

Nu fick jag vänta 1,5 timmar i väntrummet, sedan fick jag vänta ytterligare över två timmar på att proverna skulle bli klara. Som de tog när jag kom in. Det tog totalt fem timmar att få recept på antibiotika. Så vill akuten utvecklas så välj ut de sjukdomar som man kan ta prover på direkt man skriver in sig så provsvaren blir klara under tiden jag sitter i väntrummet och väntar på att få komma in.

En urinvägsinfektion klassas lägst och många som kommer in efter mig får gå in före. Det är helt ok. När väl läkaren kom tog det 10 minuter för mig att få undersökning, medicin med hem och recept utskrivet. Provsvaren var ju solklara: urinvägsinfektion, vilket jag visste.

Har varit på annat akutsjukhus i Örebro län. Där delade de på enkla och komplicerade fall. Där hade jag max behövt vänta en timme och sedan hade jag varit klar. För samma diagnos. En läkare tar enklare fallen. Naturligtvis, kommer någon väldigt sjuk får man vänta. Även där när alla resurser måste va på tårna.