Akutsjuksköterska: Cheferna stöttar oss och tar ansvar

Insändarskribenten är kritisk till nyhetsartikeln om arbetsförhållanden på akutmottagningen i Eskilstuna.
Kristina Levin redaktionschef svarar på kritiken.

Insändarskribenten är kritisk till nyhetsartikeln om arbetsförhållanden på akutmottagningen i Eskilstuna. Kristina Levin redaktionschef svarar på kritiken.

Foto: Anders Delby

Insändare2021-02-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Akutenpersonalens larm: "Vi håller på att gå under här" publicerad 2/2.

Jag arbetar på akuten Mälarsjukhuset. Det är en pandemi som pågår och har pågått länge nu. Det är många som söker till akuten varje dag. Väntrummen är fyllda. Hela sjukhuset är i stabsläge. För några månader sedan gick ni ut och klappade händerna för oss som jobbade inom vården. Vi var hjältar. Här ingår även våra chefer. Det är de som håller i rodret så att vi skall få bland annat semestrar, ledigheter, lunch och lön varje månad samt stöttar oss för att vi skall orka.

Människor är sjuka. Vi tar hand om dem. Många patienter kommer på remiss från primärvården till akuten. Genom telefonsamtal med 1177.

Våra chefer stöttar oss och ger oss styrka att orka med. De tar sitt ansvar på fullaste allvar. 

Att Eskilstuna-Kuriren publicerar en artikel om våra chefer och oss som jobbar på akuten utan vidare undersökande journalistik är bortom all kritik. Ni på Eskilstuna-Kuriren ägna er istället åt det riktiga problemet ”pandemin” som pågår. 

Vi jobbar för högtryck. Våra chefer jobbar för högtryck för att hålla ihop oss. Vi som jobbar på akuten går till våra chefer och talar om för dem när något är galet. Vi har ett samtal. De stöttar oss och vi stöttar varandra för att orka med.

Om gemene man tar sitt ansvar i dessa ”pandemitider” likaså primärvården som 1177. Om alla följer Folkhälsomyndighetens råd. Då kanske det kommer att se annorlunda ut. Våra chefer och anställd personal på akuten hinner andas. 

Just nu i dessa svåra tider behöver vi inte en sådan osmaklig artikel som Eskilstuna-Kuriren har publicerat.

Till sist och inte minst Ni sjuksköterskor som funderar på att börja på akuten kom till oss tveka inte. Ni behövs och är otroligt värdefulla i dessa tider. 

Sjuksköterska på akuten

Svar:

Vi har pratat med flera medarbetare på akuten på Mälarsjukhuset. Vi har pratat med fackliga representanter och andra med insyn i hur det fungerar på akuten. På det sättet har vi säkerställt att den kritik som framförs från den personal vi pratat med delas av många och är verklig. 

Det betyder inte att alla som arbetar på akuten delar de åsikterna eller ser på situationen på samma sätt. Men det hindrar inte att de som är kritiska till ledningen får uttrycka sin åsikt, precis som du får. Vi har också givit ledningen för akuten ordentlig möjlighet att kommentera kritiken.

Självklart bevakar och granskar vi också den pågående pandemin, det gör vi dagligen sedan tidigt i våras med flera artiklar. Vi var bland annat först med att avslöja det som nu Ivo bekräftar - våra äldre inte fått det sjukvård och omsorg som de borde. 

Hälsningar/ Kristina Levin, redaktionschef