Äldreomsorgen behöver reformeras i Strängnäs

Äldreomsorgen måste reformeras! Det gäller även i allra högsta grad min kommun, Strängnäs. Skriver Lennart Nilsson, kommuninvånare i Strängnäs.

Äldreomsorgen måste reformeras! Det gäller även i allra högsta grad min kommun, Strängnäs. Skriver Lennart Nilsson, kommuninvånare i Strängnäs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har en fantastisk statsminister. I början av nuvarande mandatperiod lovade han att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Vi vet hur det gick. Just före pandemiutbrottet låg vi bland de länder som hade högst arbetslöshet, naturligtvis beroende på förd regeringspolitik, eller brist på. 

I sitt sommartal lovade han att ”vi ska ha världens bästa äldreomsorg”, dock inte när och inte heller vilket land eller vilka länder vi ska mätas mot (har han lärt sig nå’tt?). Med vackra löften luras svenska folket att tro att regeringen råder över denna fråga och kan åstadkomma mirakel. Tomma, meningslösa ord igen. 

Faktum är, att äldreomsorgen är en helt igenom kommunalpolitisk fråga och ansvaret åvilar våra kommunpolitiker. Därmed inte sagt att äldreomsorgen får fortsätta att vara som den beskrivits i media den senaste tiden. Äldreomsorgen måste reformeras! Det gäller även i allra högsta grad min kommun, Strängnäs. 

I Strängnäs finns dock en begränsande faktor. Kommunen styrs av en politisk koalition bestående av moderater och socialdemokrater och den socialdemokratiska koalitionspartnern har klart deklarerat att äldreomsorgen ska skötas av kommunen. Även om historiken visar på brister. Man vill, av ideologiska skäl, inte se något privat engagemang.

Den socialdemokratiska ideologin försvårar således att släppa fram duktiga vårdentreprenörer med en modern syn på äldreomsorg och arbetsorganisation. Därmed blir det svårt att uppnå deras partiledares upprop om att ”vi ska ha världens bästa äldreomsorg”.