Mer rörelse för barn och ungdomar

Vad hände med mer rörelse på Eskilstunas skolor? frågar sig Jan Svensson (L).

Vad hände med mer rörelse på Eskilstunas skolor? frågar sig Jan Svensson (L).

Foto: Arkivbild

Insändare2024-02-29 12:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig tidigare har det uppväxande släktet varit mer orörliga. De flesta transporterar sig med buss, A-traktor, elscooter eller så får de skjuts och väl på plats blir de sittande med sina telefoner. Färre barn och ungdomar idrottar i dag än före pandemin. Nu behöver vi framförallt få barn intresserade av rörelse och det kan vara spontanidrott, promenader eller organiserade aktiviteter.

Även skolan behöver ta ett större ansvar och utöka tiden för idrottsaktiviteter under skoltid. Det kan vara så enkelt som att börja skoldagen med en promenad eller ta en promenad innan lunch på en halvtimme. Mer rörelse och frisk luft är bra för såväl hälsan som inlärning. Läser man Hopprapporten som presenterades för ett par veckor sedan så framgår det där att bara två av tio barn rör sig tillräckligt mycket och att stillasittande påverkar hälsan negativt. 

Förra mandatperioden ifrågasatte Liberalerna vad som hände med extra rörelse under skoltid som kommunfullmäktige i Eskilstuna beslutade om för snart sju år sedan. Svaren som kom från grundskolenämndens ordförande var bland annat att viss uppföljning har gjorts, men att man under pandemin prioriterade andra saker högre.

Nu är pandemin över och 2023 till ända. Så frågan kvarstår – vad hände med mer rörelse på Eskilstunas skolor?