All jakt bör stoppas

Det finns bevisligen annat att berusa sig med, så det enda
nyktra är nolltolerans mot jakt, skriver Anette Ingelsson.

Det finns bevisligen annat att berusa sig med, så det enda nyktra är nolltolerans mot jakt, skriver Anette Ingelsson.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-10-10 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I programmet “Veckan” med Leif GW Persson nyligen, sa han att det blivit bättre alkoholvanor i skogen, men att det inte finns något förbud mot att dricka alkohol och sedan hantera vapen. Kan djuren bli mer rättslösa?

Varken fiskar eller vilda däggdjur har något skydd i djurskyddslagen, de är i mångas ögon till för att dödas.

Polisen saknar bevis för att utreda tjuvjakt och länsstyrelserna befarar att mörkertalet för skadeskjutna djur är stort, tvivlar någon på att alkohol påverkar omdömet negativt?

Men all jakt bör stoppas! Tittar man på de senaste årens jaktolyckor, talar inget i rapporterna om att jägarna var onyktra då det till exempel i augusti sköts en varg som jägaren trodde var en räv. En hund dödades, då jägaren misstog hen för vildsvin och förra året sköts en häst, när vapenhållaren såg pållen som en älg.

Inte ens människor går oskadda! En cyklist dödades i Lappland, när jägaren trodde människan var en fågel, i mars sköts en man i benet, då jägaren trodde björn, samt en jägare dödade en annan jägare, för han trodde sig se en älg och listan fortsätter. 

Detta visar, utöver det oetiska, att det är mer än alkohol som gör många jägare olämpliga att ha vapen.

Det råder ingen nöd, det är inte försvarbart att masslakta vilda djur! Minst 1,3 miljoner försvarslösa djur utplånas varje år i Sverige för mänsklig underhållning, en jakt på adrenalinkickar.

Det finns bevisligen annat att berusa sig med, så det enda nyktra är nolltolerans mot jakt!