Alla flyktingar har rätt att lära sig svenska på SFI

Insändare 30 september 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till signaturen "A Liljeholms" insändare den 26/9 Om var finns humaniteten i Eskilstuna kommun? 

Angående insändaren Jag instämmer med att det är skamligt att Ukrainare som kommit hit från ett krigshärjat land bara får 71 kronor i dagersättning, dessutom är det självklart att dom ska få möjlighet att lära sig svenska på SFI för att lättare komma in i samhället.

Så långt håller jag med dig till hundra procent, men det är lika synd om alla flyktingar som också flytt från krig och förtryck från andra delar av världen, även de lever på samma låga ersättning och har också rätt till att lära sig svenska på SFI

Jag har tagit del av Migrationsverkets ekonomiska stöd för alla asylsökare i Sverige. Det innebär att alla asylsökare får samma ekonomiska ersättning i väntan på uppehållstillstånd.

Här framkommer det hur dagersättningen betalas ut till var och en: De som bor på någon av Migrationsverket anläggningar där fri mat ingår är dagersättningen: 24 kronor per dag för vuxna ensamstående. 19 kronor per dag per person för vuxna som delar hushållskostnader. 12 kronor per dag för barn till och med 17år(från och med tredje barnet halveras dagersättningen.)

De som har eget hushåll och betalar maten själv: 71 kronor per dag i eget hushåll för vuxen ensamstående 61 kronor per dag och per person för vuxna som delar på hushållskostnaderna.

Dessa dags ersättningar ska bland annat täcka individens egna kostnader för mat, hygienartiklar och kläder, något som måste vara näst intill omöjligt att leva på.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa