Alla grundskolor borde vara mobilfria

Att barnen lÀmnar ifrÄn sig sina mobiler under skoldagen borde vara en sjÀÀlvklarhet, menar insÀndarskribenten.

Att barnen lÀmnar ifrÄn sig sina mobiler under skoldagen borde vara en sjÀÀlvklarhet, menar insÀndarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

InsÀndare2023-02-15 07:17
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

LĂ€ser i tidningen att Åkersskolan Ă€r den första i StrĂ€ngnĂ€s kommun att införa helt mobilfria dagar. Det Ă€r ju inte klokt! Det borde vara helt sjĂ€lvklart att alla grundskolor i hela Sverige har mobilfria dagar – alla dagar i veckan.

Har sjÀlv barn i friskola i StrÀngnÀs och dÀr har det varit sjÀlvklart i mÄnga Är att mobilen lÀmnas in pÄ morgonen och ÄterfÄs vid hemgÄng. SÄ har det varit pÄ bÄde lÄg-, mellan- och nu högstadiet vilket fungerar utmÀrkt och fokus Àr pÄ lÀrandet.

Ge mig en anledning till att mobilen skulle behövas under skoldagen! Om jag behöver fĂ„ tag i mitt barn kan jag ringa receptionen – men hur ofta behövs egentligen det? Skulle sĂ€ga aldrig, om inget akut intrĂ€ffar. Och att pĂ„stĂ„ att mobilen kan behövas i skolarbetet Ă€r bara absurt. Det Ă€r skolan som ska förse eleverna med verktyg – inte tvĂ€rtom. 

Helt sjĂ€lvklart Ă€r det ocksĂ„ att det för barnen förbĂ€ttrar skolresultatet och det sociala samspelet, ger lugn och ro samt minskar krĂ€nkningar och mobbning. Som förĂ€lder förvĂ€ntar jag mig att mitt barn fokuserar pĂ„ lĂ€randet under lektionerna och inte sitter och surfar eller messar. Tycker det Ă€r pinsamt att StrĂ€ngnĂ€s kommun inte kommit lĂ€ngre i detta – vad vĂ€ntar ni pĂ„? Speciellt som ni kĂ€mpar med att förbĂ€ttra skolresultaten i de kommunala skolorna. Hur kan detta dĂ„ fortfarande förekomma?

Jag skulle aldrig vĂ€lja en skola som tillĂ„ter mobiler under skoltid. DĂ€rmed finns det ingen kommunal skola i StrĂ€ngnĂ€s dĂ€r mitt barn skulle kunna gĂ„. DĂ„ligt kommunen – kom igen!