Alla krig är ett brott

Tyvärr har det visat sig att FN:s kvalitet och insatser beror på vilken ledning FN har samt vad medlemsländerna anser, skriver signaturen "Vad kan man förvänta sig av FN?"
Tyvärr har det visat sig att FN:s kvalitet och insatser beror på vilken ledning FN har samt vad medlemsländerna anser, skriver signaturen "Vad kan man förvänta sig av FN?"

Insändare 4 maj 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fn:s generalsekreterare befinner sig i Ukraina och uttalar sig: "Alla krig är ett brott," säger han. Undrar om världens befolkning anser att kriget mot Tyskland och Hitler var ett brott? Eller varför inte att Ukrainas befolkning som försvarar sig mot Ryssland och en galen ledare.

Fn:s generalsekreterare genom åren skiljer sig väsentligt från varandra. Dag Hammarskjöld tog raskt tag i omvälvningen och konflikten i Kongo 1960 och förhindrade ett tidigare Rwanda. Året 1994 var Kofi Annan chef för FN:s fredsbevarande arbete och ansåg senare att han misslyckades med att begränsa folkmordet i Rwanda. I en rapport 1999 lades skulden på Kofi Annans fredsbevarande arbete och säkerhetsrådet. Ett år senare den 1 juli 1995 inträffade ett nytt folkmord, denna gång i Srebrenica, sedan 1993 hade området varit en frizon under FN:s beskydd. Över 8300 män och unga pojkar mördades under några dagar.

I Kofi Annans rapport kan man läsa ”Genom missbedömning och en oförmåga att känna igen graden av ondska har vi nu misslyckats att rädda Srebrenicas befolkning”. Var fanns de 25 000 man från 25 länder som befann sig i Kongo mellan åren 1960- 1964? Redan då kunde dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjöld känna igen ondskan, vilket han uttryckte ofta. Tyvärr har det visat sig att FN:s kvalitet och insatser beror på vilken ledning FN har samt vad medlemsländerna anser. Återstår att se vad världens länder fattar för beslut vad gäller Ukraina. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa