Ändrade regler drabbar försäkringstagare

Höjt tak i bostadstillägget och höjd basnivå på aktivitets- och sjukersättning, tunnas nu omgående ut av Försäkringskassan. Är det på regeringens uppmaning eller Försäkringskassans eget initiativ? frågar Eva Lindberg Östberg.

Höjt tak i bostadstillägget och höjd basnivå på aktivitets- och sjukersättning, tunnas nu omgående ut av Försäkringskassan. Är det på regeringens uppmaning eller Försäkringskassans eget initiativ? frågar Eva Lindberg Östberg.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2022-02-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från i år är det plötsligt mycket svårare att få merkostnadsersättning, även för dem som haft tidigare. Det är samma villkor, men Försäkringskassan avslår mycket mer, det vill säga att tillämpningen har ändrats.

Det verkar onekligen som att det de får betala ut extra i bostadstillägg och aktivitets/sjukersättning med ena handen, tar de tillbaka med andra handen. 

Några exempel:

En kroniskt svårt sjuk (fibromyalgi och svår ME, bland annat) ung kvinna hade fått godkänt 3 000 kronor (av sökt och bevisat 11 500 kronor) för ökad värme/elkostnad förra året. Redan det var illa, men nu i år har de ändrat till 1 500 kronor godkänt. För samma merkostnad...

En annan person hade förra året merkostnadsersättning på 50 procent av prisbasbeloppet (mellannivå), men får i år ingenting, trots samma merkostnader...

En tredje fick i år 0 kronor godkänt på sådant hen förut fått godkänt på...

Det regeringen, med påtryckningar från Vänsterpartiet, satsade på kroniskt sjuka, och som så väl behövdes och de utsatta blev så tacksamma för, som höjt tak i bostadstillägget och höjd basnivå på aktivitets- och sjukersättning, tunnas nu omgående ut av Försäkringskassan. Är det på regeringens uppmaning eller Försäkringskassans eget initiativ?

Jag vill inte tro att det är regeringen som ligger bakom, genom att basunera ut höjda ersättningar, men tiga om att de pengarna tas från försäkringen för samma människor.

Men OM så är fallet är det skandalöst och mycket fult.

Mest troligt är det ju dock att Försäkringskassan själva än en gång tolkar regeringsinitiativ och socialförsäkringen som de behagar, vilket ALDRIG är till försäkringstagarnas fördel. Även detta är skandalöst och påminner om när handläggare fick bonus för avslag...