Ansök om Natomedlemskap nu!

Insändare 7 mars 2022 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagligen kan vi, bland diverse kommentarsfält i sociala medier följa den breda allmänhetens debatt om ett svenskt medlemskap i Nato. En återkommande ståndpunkt från nejsidan tycks vara att det skulle provocera Ryssland just nu och att det därmed vara förenligt med onödiga risker. Att vi kan ta Natodiskussionen senare.

Nejsidan har visserligen rätt att detta skulle provocera Ryssland, men det kommer det att göra när vi än väljer att ansöka. Att Ryssland just nu för ett blodigt krig i Europa är inte ett argument emot Natomedlemskap, det är ett argument för.

Ett annat argument nejsidan ofta lyfter är det om Turkiet, vill Sverige verkligen ha en militärallians med Erdogan?

Detta är förstås en halmgubbe. Nato är en försvarsallians, om Turkiet anfalls av tredje land, varför skulle det inte ligga i vårt intresse av att hjälpa dom? Bedriver Turkiet å andra sidan våldsamheter mot andra har vi inga skyldigheter att delta. Inget Natoland stod bakom Turkiets angrepp mot städer i norra Syrien 2019. Det skulle inte heller Sverige behöva göra.

Sverige befinner sig just nu i den farligaste av alla klubbar, tillsammans med bland annat Finland, Georgien och Ukraina. Utan allians men med tydlig koppling till och samarbeten med Nato. Ryssland har redan angripit och ockuperar delar av Georgien, de bedriver nu ett fruktansvärt krig i Ukraina. Med ett medlemskap i Nato skulle Sverige i alla fall omfattas av den berömda Artikel V, ett anfall mot en, är ett anfall mot alla.

Nato har tidigare meddelat att de i princip skulle kunna godkänna såväl svenskt som finskt medlemskap över en natt. Men eftersom Nato inte antar nya medlemmar som befinner sig i krig eller konflikt är tiden knapp. När första kulorna hänger i luften över våra egna gränser är det för sent. Ansök om medlemskap nu!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa