Använd kronor i stället för procent

I matafffären vill de ha kontanter, inte procent, skriver Jan Em.

I matafffären vill de ha kontanter, inte procent, skriver Jan Em.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2023-09-12 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu slår regeringen sig för bröstet och talar om att man ska sänka skatten för alla pensionärer och precis som vid lönerörelsen så använder man procentpåslag.

Jag blir så innerligt trött på alla typer av beslutsfattare som alla tycks tro att vi med låga inkomster och pensioner är helkorkade annars skulle de väl inte vid varje tillfälle hålla på och säga ”de med de lägsta inkomsterna får störst påslag procentuellt sett”. 

Vilket struntprat, om jag får 4 procent och det ger 80 kronor och en med hög inkomst får halv procent och det ger 1 100 kronor så tycker jag det är uppåt väggarna fel. Går jag till MAXI och handlar vill de ha kontanter och inga procent.

Samma personer som driver på med procent påslag blir lika förvånade varje gång som det visar sig att löneskillnaderna har ökat trots att det är en självklarhet att så blir det när man använder procentpåslag på fel sätt.

Jag tycker att det kan vara OK att använda procent när det gäller att få fram den totala summan som finns att fördela. 

När det är gjort ska man enligt mig ge det högst påslaget till de med lägsta inkomsterna, de kanske får 600 kronor och de med onödigt höga löner får nöja sig med en 50 lapp för de har så mycket redan.

Med en sådan ordning skulle chansen finnas till att löneskillnaden skulle minska marginellt.

Jan Em