Använd sunt förnuft vid beslut om skorsten

Vid Tunafors finns en bit av skorstenen bevarad. Låt det räcka med det i stället för att kräva att den byggs upp igen, anser Leif Lundborg.

Vid Tunafors finns en bit av skorstenen bevarad. Låt det räcka med det i stället för att kräva att den byggs upp igen, anser Leif Lundborg.

Foto: Leif Lundborg

Insändare2021-03-23 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Kuriren den 23 mars var det en artikel om ett anrikt landmärke i Sundby park som måste rivas. Den gamla panncentralens skorsten har vittrat sönder och måste rivas. Länsstyrelsen förstår problemet med att gamla skorstenar som inte används förstörs och måste rivas. Länsstyrelsen vill att en liten bit av skorstenen ska bevaras.

I Eskilstuna har vi ett liknande fall i Tunafors. Skorstenen höll på att rasa och bostadsrättsföreningen tvingades riva den för att inte människor skulle komma till skada. Tyvärr var inte kommunens stadsbyggnadsnämnd med på noterna utan vill att den ska muras upp igen. Ärendet är överklagat till Länsstyrelsen. 

Både skorstenen i Sundby park och den i Tunafors är q-märkta, det vill säga de ska egentligen bevaras. Men som Länsstyrelsen så klokt påpekar så kan gamla skorstenar inte bevaras om de inte används.

Vi får hoppas Länsstyrelsen är lika klarsynt i fallet med skorstenen i Tunafors som de var med den i Sundby park. I Tunafors finns redan en bit av skorstenen bevarad vilket framgår av bilden. Med användandet av sunt förnuft kan även Länsstyrelsen fatta riktigt bra beslut.