Är detta det nya sosseriet?

Signarturen Gammal sosse som önskar uppryckning kommenterar Jimmy Janssons (S) förslag på att komma tillrätta med gängkriminaliteten.

Signarturen Gammal sosse som önskar uppryckning kommenterar Jimmy Janssons (S) förslag på att komma tillrätta med gängkriminaliteten.

Foto: Lars Skärlund

Insändare2023-10-11 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste finnas en ideologisk sanitet i ett politiskt parti och en rimlig hederlighet mot grundläggande tankegods för att visa väljarna och demokratin respekt. Men med stegrande populism blir detta ett problem i alla partier från höger till vänster och helt oöverträffad är socialdemokratin i Eskilstuna. Kan verkligen partiet hysa en renegat som Jansson utan att agera?
Via sociala medier publicerar partiets lokala hövding Jimmy Jansson ett inlägg som lyfts i Eskilstuna-Kuriren 29/10 där synen på rättsstaten inte kan kännas igen som socialdemokrati eller ens inom ramen för demokrati. Denna fäbless för en polisstat med inslag av Stasi har redan massakrerats förtjänstfullt på Kurirens ledarsida. Det finns således inget att tillägga mer än bestörtning.
Men som gammal socialdemokrat kan man även reagera på andra aspekter av andemeningen i den publicerade texten. För även om man kommunicerar på sociala medier där politiker i dag trängs med haverister och nättroll kan man inte bara avfärda budskapet som omdömeslös populism.
Jansson torgför en uppfattning att han ensam förstått problemen runt det vi kallar gängkriminalitet och att han också har lösningen. Detta är en position som manar till eftertanke och ifrågasättande. Är Jansson mannen med lösningen eller är det den ”geniala köksbordskalkylen” som precis alla andra har missat? Vid genomläsning ser man då att Janssons analys inte skiljer sig på just någon punkt som inte går att hitta direkt speglad i vilken högerextrem miljö som helst. Är detta den nya socialdemokratin?
Som jag minns det bör en sund socialdemokratisk analys vara bredare med bättre kvalitet och innehålla frågeställningar om vad som riggat vårt samhälle att passa så väl för maffia. Knarkhandel är naturligtvis ett relevant element i ekvationen men i dag omsätter både bedrägeribrott och välfärdsbrott mer gangsterpengar. Janssons trasproletariat är säkert också en realitet men knappast drivande för kriminalitet, det är inte där pengarna hamnar. Denna outvecklade logik resulterar därför i att dessa människor utgör en utnyttjad komponent för "entreprenörer" på den marknad för kriminalitet som landet uppenbart numera tillhandahåller. Barnen är inte onda även om skinnet är lite mörkt, det är inte riktigt så enkelt.
Utrymmet här medger inte vidare utvikningar och man får bara konstatera att Janssons känsloanstrukna skrift mest vittnar om total kapitulation och abdikerande från politiskt ansvar - ett haveri. Förlåt mitt ordval men det ska fan vara sosse i Eskilstuna.

Gammal sosse som önskar uppryckning