Är traditioner viktiga att bevara?

Vi vÀrnar den gamla svenska jultraditionen. LÄt den Äterkomma vid nÀsta Ärs julmarknad! Skriver insÀndarskribenterna.

Vi vÀrnar den gamla svenska jultraditionen. LÄt den Äterkomma vid nÀsta Ärs julmarknad! Skriver insÀndarskribenterna.

Foto: Lars SkÀrlund

InsÀndare2022-12-10 07:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Rademachersmedjorna Àr en fantastisk miljö med gamla anor belÀgen mitt i vÄr stad Eskilstuna. Julmarknaden dÀr har för barn med familjer skapat en lÄng tradition med julmusik och dans kring granen. GodispÄsar har tidigare under Ären delats ut till barnen som dansat kring granen. Förra Äret fick barnen som dansat i stÀllet varsin bok.

NĂ„gra dragspelare har under mĂ„nga Ă„r frĂ„n scenen underhĂ„llit med julmusik innan det var dags för dansen.Tomten kom fram och ”pinglade” i skolklockan och sĂ„ samlades man runt granen. Tomten har sjungit frĂ„n scenen och tomtenissarna har hjĂ€lpt till med dansen, vilken folkdansare har ansvarat för. Ja, nĂ„gra av oss som var dĂ€r har upplevt dansandet kring granen sedan vi sjĂ€lva var smĂ„, gĂ„tt dit med vĂ„ra egna barn och nu kommit med barnbarnen. Man vill ju bevara och bibehĂ„lla de traditionella juldanserna och visorna som hör till.

Hur blev det nu Är 2022? PÄ lördagen saknade vi bÄde smÄtomtar, dansen och musiken. Tomten satt pÄ en stol pÄ scenen dit barnen fick komma upp och tomten delade ut godispÄsar. Likadant var det pÄ söndagen med undantag för att dragspelaren Ari Haatainen en kort stund fick spela till nÄgra danslekar innan tomten Àntrade scenen.

Vi saknar den traditionella levande julmusiken spelad pÄ dragspel. Vi saknar de anförda ringdanserna kring granen ledda av traditionsbÀrande lekledare. Vi saknar den tidigare tomten som frÄn scenen aktivt deltagit i arrangemanget genom att informera om dansen och sjunga med i julsÄngerna.

Vi vÀrnar den gamla svenska jultraditionen. LÄt den Äterkomma vid nÀsta Ärs julmarknad!