Är Vänsterpartiet kommunens nya Nimby-parti?

För att kunna kräva bättre järnvägar måste vi bidra till det, resonerar Anders Härnbro (S) i sin replik till Yvonne Knuutinen (V).

För att kunna kräva bättre järnvägar måste vi bidra till det, resonerar Anders Härnbro (S) i sin replik till Yvonne Knuutinen (V).

Foto: Fredrik Sandberg (TT)/Anna Hübsch

Insändare2024-10-03 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Yvonne Knuutinens (V) insändare "Bestämmer Kilenkrysset över Strängnäs kommun?".

Länge trodde jag att Vänsterpartiet i Strängnäs skulle vara drivande i att bidra till en utbyggd och driftsäker järnväg. Det är ingen hemlighet att V driver på i riksdag och i EU för ökade investeringar i nya järnvägar och förbättrat underhåll. Precis som vi andra så vet de att tågresan måste vara driftsäker. Det är så fler kommer att välja tåget framför flyg och bil.

Under rubriken "Klimatomställning på riktigt" i V:s prioriteringar inför EU-valet så är det utpekat att "bygga ut järnvägen". Men tydligen är det inte viktigt när det närmar sig Strängnäsvänsterns egen hemmaplan. För dem verkar tågen klimatproblematiska.

Jag vill även städa undan ett par av de missförstånd som uppenbarat sig i Yvonne Knuutinens insändare. För det första skrivs det tre gånger om en omlastningscentral på 11 000 hektar. Det skulle motsvara ytan av 13 stycken Strängnäs stad bredvid varandra. Något är uppenbart fel. Speciellt eftersom det aktuella ärendet inte handlar om en omlastningscentral.

En annan oklarhet är att V framställer sig som en aktiv motståndare till ett planprogram för ett verksamhetsområde. Det är också fel. Inte någon gång har V varit emot att nämnden utreder det området. Varje gång det varit uppe för hantering har V ställt sig bakom fortsatt arbete.

Vad saken nu handlar om är en lokverkstad med måtten 50 meter på längden och 25 meter på bredden. Ja, precis, lite mindre än en 7-mannaplan i fotboll. Det vet Knuutinen, eftersom vi två fick den informationen under samma möte.

Jag tycker inte att vi kan kräva bättre järnvägsunderhåll och stabil drift på Svealandsbanan om vi inte själva är beredda att bidra till det. Så tänker vi i majoriteten. Jag är ganska säker på att större delen av kommunens pendlare till jobb och studier också delar driftsäkerhet som en rimlig tanke.

Nimby

Nimby är en akronym. Bokstäverna står för "Not in my backyard", på svenska "Inte på min bakgård".

Insändarens rubrik "Är Vänsterpartiet kommunens nya Nimby-parti?" är skribentens egen.