Arbetslösa svenskar borde plocka bär

Det finns många arbetslösa svenskar. Varför är de inte i bärskogen? Det undrar "Pensionären".

Det finns många arbetslösa svenskar. Varför är de inte i bärskogen? Det undrar "Pensionären".

Foto: Gorm Kallestad (TT)

Insändare2024-08-29 05:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår inte varför det inte finns arbetslösa svenskar som kan plocka våra bär i skogarna. Är svenskar för lata, tycker det är för lågt betalt eller vad beror det på? Vi har tusentals arbetslösa.

När jag blev arbetslös senast blev jag beordrad till jobb i Härnösand. Långt från Eskilstuna. Att jag kom in på en utbildning räddade mig så jag inte behövde jobba så länge. Dessutom hjälpte företaget mig så många av mina jobbuppdrag skedde i Stockholm och jag slapp flytta med familj och barn.

Hade jag inte tagit jobbet hade jag blivit av med A-kassan. Så Arbetsförmedlingen borde på samma sätt kunna beordra arbetslösa plocka bär dessa veckor och få lön eller bli av med A-kassan.

Men jag tror att företagen inte vill ha andra som jobbar än thailändare och andra som kommer från låglöneländer. Detta för att dessa arbetar hårt och jämfört med vad de tjänar i sina hemländer tjänar de bra här.

Om de var svenskar skulle de bli tvungna att erbjuda ordentligt boende vilket få utlänningar får. De blir erbjudna urusla övernattningsmöjligheter och smutsiga och dåliga faciliteter. Förhållanden ingen svensk skulle acceptera.

Företagen vill inte betala för bra boende, det minskar vinsten. Undrar om de håller arbetstider, raster och dygnsvila som övriga företag måste förhålla sig till.