Aronsson (V) har fel och far med osanning

Sofia Könberg (L), gruppledare och ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Sofia Könberg (L), gruppledare och ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Foto: Remi Lafvas

Insändare2024-07-02 11:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på David Aronssons (V) nyligen publicerade insändare "Det går inte att spara sig till bättre skolresultat".

Att höjd skatt och minskad valfrihet är Vänsterpartiets universella lösning på problem är ingen nyhet, men det som är märkligt är att Vänsterpartiet i Strängnäs ständigt lägger mer energi på att kritisera övriga oppositionspartier än på att debattera med de partier som faktiskt styr. 

I sin insändare nyligen far gruppledaren David Aronsson dessutom med osanning när han hävdar att alla partier utom Liberalerna i år lyckades presentera budgettabeller. Faktum är att Miljöpartiet inte lämnade in någon budget alls och få partier har budgettabeller som siffermässigt går ihop med deras texter.

I budgetdebatten lyfte Aronsson själv samma kritik som vi i Liberalerna har framfört de senaste åren: majoritetens budget innehåller inget konkret och varken invånare eller opposition kan utläsa vad posterna ska användas till. För ett parti i opposition är det därför inte möjligt att lägga fram ett seriöst motförslag i siffror. 

Vi i Liberalerna är dock tydliga med våra prioriteringar för 2025. I vår flerårsplan skriver vi om behovet av höjda anslag till barn- och utbildningsnämnden; vi vill se både höjda grundbelopp för samtliga skolor och en mer ändamålsenlig resursfördelningsmodell. Aronsson har helt fel om att Vänsterpartiet är det enda parti som satsar på skolan och om att Liberalerna är emot socioekonomisk kompensation. 

Något Vänsterpartiet däremot är helt ensamma om är att höja skatten – dessutom i en kommun som år efter år går med överskott. Deras föreslagna höjning på 80 öre skulle för exempelvis ett lärarpar med genomsnittslöner innebära drygt 5 000 kronor mer i skatt varje år. 

I stället för att attackera valfriheten och hävda att friskolorna i kommunen är en stor del av problemet anser Liberalerna att fokus bör vara att alla elever i kommunen ska nå upp till målen och att resursfördelningsmodellen ska säkerställa att de får det stöd de behöver för att kunna göra det.

Majoriteten väljer nu att i sociala medier och artiklar vifta bort årets låga resultat på samtliga kommunala skolor med att vi alla nu enbart bör fokusera på framgångar. För oss i Liberalerna vore det att svika de elever som faktiskt inte får den likvärdiga utbildning som de har rätt till.

Det är tydligt att resurserna inte räcker till när en stor andel av eleverna i de kommunala skolorna går ut utan godkända betyg. Framgångar kan naturligtvis firas längs vägen, men Liberalerna tänker inte blunda för de problem som uppenbart kvarstår.