Återinvestera i stället för att sänka skatten

Tidigare läraren Thomas Pettersson tycker inte att skatten i Strängnäs kommun ska sänkas.

Tidigare läraren Thomas Pettersson tycker inte att skatten i Strängnäs kommun ska sänkas.

Foto: Albin Persson

Insändare2023-12-12 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under många år har politikerna i Strängnäs genom kommunens förvaltningar bett, eller beordrat, medarbetarna inom vård, skola och omsorg att arbeta ”smartare”. Vad man i praktiken menat är att färre anställda (lärare, vårdpersonal, förskollärare) ska utföra det löpande arbetet på samma nivå som när man var flera. Jag undrar var det smarta i det ligger? Kanske på kort sikt, men definitivt inte på lång sikt.

Resultatet har blivit att respektive förvaltning sparat pengar, vilket varit nödvändigt.

Nu när det under flera år blivit överskott i kommunens ekonomi, vill flera partier, enligt en artikel i Strengnäs Tidning, sätta sprätt på detta genom skattesänkningar.

Förstås är det många familjer som har det tufft, men det är också många familjer som har det bra. Effekten av en skattesänkning blir för trubbig, många som inte behöver den får den också.

Under många år har lärare, vårdpersonal och förskollärare som är kvar i yrket, sträckt ut sig i sitt arbete långt över vad som är hälsosamt. De har lojalt fortsatt ta hand om sina (våra) barn, elever och gamla, en ny vardag på en högre belastningsnivå än tidigare, har blivit det nya normala för dem.

Samtidigt är politikerna de första att populistiskt uttala sig om hur högt de värderar verksamheterna inom dessa områden – det har hittills bara varit ord utan handlande bakom. 

Nu har ni chansen! Återskapa en del av balansen som tidigare funnits mellan kraven på dessa yrken och deras faktiska förmåga att leverera. Avlasta de anställda genom att sakta men säkert utöka bemanningen.

Sänk inte skatten, lägg upp en plan för hur överskotten kan återinvesteras, ”betalas tillbaka” till de som gjort och fortfarande gör grovjobbet att skapa ekonomi i balans.

På detta vis skulle de få utdelning på sina ansträngningar, belöning för att de ställt upp och jobbat hårdare än de flesta av oss. För annars var det ju ingen smart lösning, åtminstone inte för dem?

Smart är inget arbetssätt i sig. Om det var smart vet man först när man ser resultatet. Ansträngningarna som personalen inom dessa enheter gjort, har gett ett bra resultat ekonomiskt, men kostat mycket för många personligen. Nu är det dags att visa dem att det har uppskattats. På köpet får du och jag en trivsammare miljö för våra barn, unga och gamla.

Och, till er politiker, sluta använd begreppet ”smartare” i sammanhang där besparingar diskuteras. Det kostar något varje gång bemanningen minskar, det går liksom inte att trolla.