Att äta kakan och ha den kvar

Vad invånarna i kommunen behöver är en klar och tydlig redovisning. Vad händer vid en försäljning av fjärrvärmerörelsen och vise versa? Skriver Mia Nerby, oppositionsråd C, med flera.

Vad invånarna i kommunen behöver är en klar och tydlig redovisning. Vad händer vid en försäljning av fjärrvärmerörelsen och vise versa? Skriver Mia Nerby, oppositionsråd C, med flera.

Foto: Kristina Levin

Insändare2020-12-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jacob Högfeldt gör klart i ett debattinlägg i Strengnäs Tidning den 9/12 2020 att fjärrvärmerörelsen skall säljas, trots att han talar om ”eventuell” försäljning. Det finns inga problem, en försäljning skall förverkliga de drömmar och visioner som beskrivs. 

Emellertid står några frågor fortfarande obesvarade. För det första är fjärrvärmen ett så kallat naturligt monopol och att privatisera det innebär att vi får en oligopolsituation som vi innevånare inte har möjlighet att styra. En mycket viktig lärdom är att kommunal infrastruktur skall ägas av kommunen. 

För det andra ekonomin. Det ser ut som ett underverk att en försäljning minskar skulderna och ger de nödvändiga investeringsresurserna. Detta är för bra för att vara sant, vilket stämmer. Fjärrvärmerörelsen är till viss del belånad och vid en eventuell försäljning måste skulden regleras. Då har vi 2 alternativ: (1) att betala skulden och då blir det inga investeringsresurser kvar, eller (2) att lämna kvar skulden och använda försäljningsintäkterna till investeringar. Om skulden lämnas kvar med räntekostnader och amorteringar som fjärrvärmerörelsen täcker idag, vem ska då betala? Jo, det blir skattebetalarna!

Vad invånarna i kommunen behöver är en klar och tydlig redovisning. Vad händer vid en försäljning och vise versa? Då får vi två alternativ - för och emot - att jämföra, vilket vi i nuläget inte har fått. Hur skall vi annars kunna avgöra om det är en bra affär eller ej?