Att byta politiska majoriteter är demokrati

Insändarskribenterna menar att  Strängnäs behöver är en stark ledning som kan driva de reformer kommunen är i så stort behov av.

Insändarskribenterna menar att Strängnäs behöver är en stark ledning som kan driva de reformer kommunen är i så stort behov av.

Foto: Illustration: ”JEANDER"

Insändare2019-10-26 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattsvaret” Politisk stabilitet är bra för Strängnäs” publicerad 19 oktober.

Kommunstyrelsens ordförande (KSO) i Strängnäs kommun, Jacob Högfeldt, anser att det viktiga som skett i Strängnäs, sedan M och S bildat majoriteten 2014, är skapandet av ”politisk stabilitet”. Men Strängnäs har inte varit instabilt. Att byta politiska majoriteter är demokrati. 

Uttalandet skapar förundran över vilken verklighet KSO lever i. Han håller envist fast vid att förneka den kris Strängnäs befinner sig i. Skolan spelar i bottenligan, omsorgen dras med stora problem och ekonomin har blivit ytterst marginellt bättre. Förmodligen håller dock KSO med oss, eftersom det enda konkreta han nämner är att ”politisk stabilitet” gjort att fastighetsbolag investerar i kommunen. Men konstigt vore det om inte fastighetsbolag byggde i en av landets kraftigaste tillväxtzoner. Strängnäs läge, snarare än kommunens politik, är avgörande.

Som vanligt när Jacob Högfeldt argumenterar är det mycket ord och klent med innehåll. Bland annat skriver han ”stärka ekonomin och utveckla vår verksamhet” – just det som hans ledning under snart 5 år inte klarat. Han talar om tillit och att attrahera de mest intressanta aktörerna och medarbetarna. Men han har inga konkreta förslag på hur kommunens kärnverksamhet skall bli bättre och hur innevånarnas behov av bland annat omsorg ska mötas. Vad Strängnäs behöver är en stark ledning som kan driva de reformer kommunen är i så stort behov av. Jacob Högfeldts ”politiska stabilitet” levererar inte det, möjligen tystar den debatten.