Att sköta trottoarer och gator är kommunens ansvar

En kommun har vi för att sköta gemensamma åtaganden för medborgarna. Att sköta gator och trottoarer är en sådan åtgärd anser jag. Skriver Leif Lundborg, Hållsta.

En kommun har vi för att sköta gemensamma åtaganden för medborgarna. Att sköta gator och trottoarer är en sådan åtgärd anser jag. Skriver Leif Lundborg, Hållsta.

Foto: Lisa Hölne

Insändare2021-02-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående insändaren "Kommunen borde sköta snöröjning av trottoarer" publicerad den 23/1.

Jag tycker som Johnny, som i sin insändare den 23/1 anser att kommunen ska sköta snöröjning av trottoarer. Det var en artikel i Kuriren den 16/1 om hur det nu sköts, med ett delat ansvar mellan kommunen och fastighetsägarna, beroende på om det är en A-gata eller B-gata. Ett krångligt system som innebär att vissa fastighetsägare smiter undan sitt ansvar. 

Kommunen uppmanade oss som går på en dåligt skött trottoar att kontakta fastighetsägaren och påtala att han inte skottat trottoaren som han ska. Jag tror inte någon person anammar den uppmaningen. 

Är det en trottoar framför ett hyreshus så går det inte ens komma in i porten. De flesta portar är ju numera låsta med kodlås. Du kan ringa men vem ska du ringa till då du inte vet vem som äger fastigheten?

Är det villa med en trottoar framför så slänger nog ägaren igen dörren med upplysningen: ”Att det här har du inget med att göra”. Vill det sig riktigt illa kan du få dig en snyting. 

Nej det är för naivt tro att någon privatperson påtalar det för fastighetsägaren. Möjligtvis hör de av sig till kommunen om den dåligt skötta trottoaren.

En kommun har vi för att sköta gemensamma åtaganden för medborgarna. Att sköta gator och trottoarer är en sådan åtgärd anser jag.