Att stänga restaurangerna är föraktfullt mot de äldre

Insändare 5 januari 2023 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måttet är rågat! Nu tänker politikerna i Eskilstuna kommun spara in på de äldre och ensamma som funnit en värdig mötesplats i vardagen. Jag syftar på de öppna restaurangerna på kommunens äldreboenden. Där har i många år serverats vällagad mat under trevliga och enkla former. Äldre, kanske också ofta ensamma, har hittat en naturlig mötesplats för lite samkväm. Man har serverats god och näringsriktig kost, kunnat träffa andra över en lunch för också goda och trevliga samtal. Något som alla förstår gynnar den psykiska, sociala och fysiska hälsan.

Nyligen presenterades aktuell forskning kring ämnet ofrivillig ensamhet. Det framkom att de största grupperna är de unga vuxna samt de äldre. Ensamheten skapar stora bekymmer med hälsan. Utmärkande är att ensamhet leder till ökad ohälsa i likväl de kroppsliga besvären som de psykiska vilket genererar mer vård och förstås ett stort lidande för de som drabbas.

Att kommunen kan erbjuda den här servicen/möjligheten för framförallt de äldre måste ses i ett större sammanhang. Det är det våra politiker måste göra, de måste förstå att livskvaliteten och hälsan för de äldre går att påverka med relativt små medel. Att dra in på den här servicen som kommunen så fint stått för under så många år känns nu så föraktfullt gentemot den här målgruppen. Mat lagas varje dag på äldreboenden ändå och fina ändamålsenliga lokaler finns. Många med mig, gammal som ung, känner en stor upprördhet över hur politikerna i vår kommun resonerar och tar beslut. 

Tänk om, tänk till! Ohälsa kostar tid och pengar samt lidande. Lämna inte de äldre i sticket! Visa att vår kommun är framåt och värnar om våra äldre!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa