Även djuren i Parken Zoo lider av EPA-traktorerna

Även djuren i Parken Zoo lider på grund av EPA- traktorer, skriver Börje Skjoldhammer.

Även djuren i Parken Zoo lider på grund av EPA- traktorer, skriver Börje Skjoldhammer.

Foto: Felix Olsson

Insändare2021-08-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartiklarna "Ungdomar vid Tuna park kan bötfällas för hög musik" och Gänget har fester vid Tuna Park: "Hänger alltid här" publicerad den 14 augusti.

Läste artikeln i lördagens Kuriren om busfesterna och buskörningar i Tuna Park och förstår att boenden i området lider av detta. Inget tvivel om saken men inget nämns om djuren i Parken Zoo. Hur upplever de dessa tunga och lågfrekventa ljud från bilarnas enorma ljudanläggningar? Vilda djur kan fly oljudet men Parken Zoo:s djur är utelämnade åt detta elände. 

De har inga dörrar eller fönster att gömma sig bakom, utan är utlämnade åt detta lidande varje dag. De flesta djur har många gånger bättre hörsel än vi människor och man kan ju bara tänka sig på hur de upplever denna långsamma tortyr. Men de har ju ingen som för deras talan och inget att säga till om. De generar ju pengar. Att oönskat ljud påverkar hälsan negativt hos människan är välkänt men hur är det hos djur? Marina djur lider, plågas, tappar orienteringen och kan till och med dö av vissa lågfrekventa ljud och det gäller även för många landlevande djur.

Att tillåta detta spektakel är för mig obegriplig. Hur kan en femtonåring ha/få råd att bygga om en dyr bil till en konsertscen på fyra hjul? Ta ett ”mopedkörkort” och framföra fordonet i trafiken, lasta bilen full med kompisar och köra till Tuna Park för att festa. Vad säger föräldrarna? Vad säger Parken Zoo:s ledning? Hur påverkas parkens djur? Tanken med EPA- traktorer var god men har gått överstyr och beslutsfattare måste sätta ner foten.