Både medarbetare och brukare ska vinna på schemat

Medarbetare inom vård och omsorg arbetar dygnet runt och har en något kortare arbetstid. Scheman som ger återhämtning för medarbetare och kontinuitet för brukarna är bäst, skriver Karin Krönenstedt, socialchef.

Medarbetare inom vård och omsorg arbetar dygnet runt och har en något kortare arbetstid. Scheman som ger återhämtning för medarbetare och kontinuitet för brukarna är bäst, skriver Karin Krönenstedt, socialchef.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-06-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Tuva Thells inlsändare om hälsoscheman 29 juni. 

Tack för synpunkterna. Att leda och fördela arbetet är enhetschefens viktigaste uppdrag. En god arbetsmiljö och schemaläggning som ligger i linje med resultat av tillgänglig forskning är nödvändigt för att få en hållbar verksamhet. Arbetsplatsträffen är arenan för dialog om schemaläggning liksom dialog med Kommunal och andra berörda fackliga organisationer. From juni har delar av äldreomsorgen fått stärkt bemanning vilket positivt kan bidra till förbättringar av såväl arbetsmiljö som verksamhet. 

Medarbetare inom vård och omsorg arbetar dygnet runt och det innebär en något kortare arbetstid. Vid dagtidsarbete 37 timmar per vecka och vid nattarbete 36,33 timmar per vecka. I juni nästa år kommer nattarbetstiden att förkortas till 34,2 timmar per vecka. 

Jämn arbetsbelastning och 11 timmars nattvila är den schemaläggning som långsiktigt är hälsofrämjande och det är detta vi måste förhålla oss till. Likaså kan fasta scheman vara att föredra då fritiden bättre kan planeras då arbetstiden är känd långt i förväg. Heltid innebär bättre förhållanden för alla bättre försörjningsmöjligheter, ökad kontinuitet för brukarna och ett mindre antal anställda per chef. 

Vid införandet av heltid innebär det också att så kallad tillgänglig tid kommer att finnas främst inom vård och omsorg. Den tillgängliga tiden kan sägas vara en inbyggd bemanningspool och kan innebära arbete på annan enhet än där arbetet vanligtvis utförs. En del uppskattar att arbeta på annan enhet andra inte.  

Arbetsgivarens ambition är att såväl medarbetare som brukare skall vara vinnare när arbetsscheman läggs. Scheman som ger återhämtning för medarbetare och kontinuitet för brukarna är bäst.