Både plus och minus betyg för sjukvården

Va fan får jag för skattepengarna? Hörde denna fråga vid en tv-debatt. Jag kan bidraga med min syn på frågan. Det blir både plus och minus, skriver Bengt Wahlström både nöjd och missnöjd med ”vårdapparaten.”

Va fan får jag för skattepengarna? Hörde denna fråga vid en tv-debatt. Jag kan bidraga med min syn på frågan. Det blir både plus och minus, skriver Bengt Wahlström både nöjd och missnöjd med ”vårdapparaten.”

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2022-12-15 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Va fan får jag för skattepengarna? Hörde denna fråga vid en tv-debatt. Jag kan bidraga med min syn på frågan. Det blir både plus och minus. På minussidan blir de enormt långa väntetiderna. Många patienters besvär hinner bli betydligt allvarligare under väntetiden. Andra kan till och med avlida. Politikerna skyller väntetiderna på pandemin. Det är säkert en av orsakerna men det finns många fler.

Plussidan. Trotts idoga försök på Mälarsjukhuset kunde mina besvär ej åtgärdas där, remiss skickades då till Universitetssjukhuset i Örebro. Transporten dit skedde med sjukresa från dörr till dörr. På sjukhuset i Örebro fick jag genomgå en omfattande undersökning under tre dagar.

Under två nätter fick jag bo på ett av de finaste hotellen i Örebro. Transporten från sjukhus till hotellet ombesörjdes av sjukhusets personal som ordnade sjukresan. Allt otroligt bra. På minussidan. Ingen kunde svara på när vårdplanen kunde påbörjas på grund av läkarbrist. Minussida igen. Delar av vården skulle ske på Mälarsjukhuset. Men hör och häpna, man tror inte att det är sant. Exakt samma provtagning som i Örebro skulle ske på Mälarsjukhuset. Varför detta dubbelarbete? Jo, detta beror på att sjukhusen ligger i olika regioner och därför kan inte läkarna läsa patienternas journaler. Det är inte så konstigt att det är långa sjukhusköer.

Jag ställer frågan till Monika Johansson, mångårig chef i Region Sörmland, numera i opposition. Du måste kunna svara på detta. Jag vill ha ett rakt svar på frågan Hur kan det vara så, det verkar helt sakna sunt förnuft, vad beror det på?

Mitt förslag är: Lägg ner Regionerna med omedelbar verkan och inrätta ett nationellt system så att alla läkare kan läsa patienternas journaler. Den friställda personalen kan i stället jobba i vården, det finns säkert något okvalificerat jobb där som kunde passa.