I samband med barnkonventionens dag (20 november) finns det tyvärr stor anledning att lyfta situationen för barn i världen.
Enligt barnkonventionen har alla barn i hela världen samma rättigheter. Trots det hotas miljontals barn av en global hungerkatastrof, en brinnande klimatkris och krig och konflikter som ökar i antal. Vi ser tydligt hur barn blir offer för vuxnas misslyckanden och krig.
Behoven är enorma och internationellt utvecklingssamarbete för barns rättigheter behövs mer än någonsin. Plan International Sveriges ungdomsråd är därför djupt oroade när Sverige som stor och viktig biståndsaktör sänker ambitionen för sitt bistånd.
Ofta diskuteras svenskt internationellt bistånd som något negativt. När det i själva verket är en grundförutsättning för varje barns rätt att leva ett tryggt liv. I Gaza, Sudan, Ukraina och på många andra ställen är biståndet på liv eller död.
Tidöavtalet innehåller skrivningar om biståndspolitiken som går tvärtemot det. Som att istället lägga pengar på återvandring och dra in bistånd till länder där behoven är som störst. Investeringar med andra huvudsyften än att skapa förutsättningar för människor att ta sig ur fattigdom och förtryck, rädda liv, lindra nöd och upprätta mänsklig värdighet får och ska inte belasta biståndsbudgeten.
För snart fyra år sedan blev barnkonventionen svensk lag. Lagen säger att staten har främsta ansvaret för att säkerställa att den efterlevs. Vi vill påminna Sveriges regering om att artikel 4 i barnkonventionen säger att länder ska samarbeta internationellt för att säkerställa resurser för barns rättigheter där det behövs.
Artikel 22 säger att barn på flykt har rätt till skydd och artikel 6 att barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Vi kräver därför att regeringen tar sitt ansvar för den omvärld vi skapar för våra barn, står upp för mänskliga rättigheter och slutar blunda för att det finns en värld utanför Sverige.