Barn dör i svält – Sverige fortsätter sälja vapen

Barn i krig dör av bomber eller undernäring. Insändarskribenten undrar varför januaripartierna inte genomförde det de var överens om gällande vapenexport till krigförande länder i Jemenkriget.

Barn i krig dör av bomber eller undernäring. Insändarskribenten undrar varför januaripartierna inte genomförde det de var överens om gällande vapenexport till krigförande länder i Jemenkriget.

Foto: Hani Mohammed

Insändare2023-01-09 20:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser en rapport från Rädda barnen där man beskriver hur ”miljontals barn hotas av en global svältkatastrof”.

Enligt FN lider 345 miljoner människor av akut undernäring, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2019. Dessutom är ytterligare 50 miljoner i 45 länder på gränsen till svält. Det beror på en kombination av krig, konflikter och klimatförändringar.

Även EK nämner denna rapport från Rädda Barnen 5 januari; ”Barnen står inför svält bomber och sjukdomar”.

Värst drabbat är Afghanistan. Men även Jemen är ett av de hårdast drabbade länderna på grund av det ”bortglömda” kriget som nu är inne på sitt 8:e år.

Främst är det barnen som drabbas. Om de inte dödas eller skadas av bomber så dör de på grund av undernäring, svält och sjukdomar som följer i krigets spår. Under de senaste två åren har antalet som lider av extrem hunger i Jemen ökat från 3,6 till 6 miljoner.

”Barnen står inför de trefaldiga hoten – svält, bomber och sjukdomar”, säger Rädda Barnens talesperson i Jemen.

När det gäller just Jemen kommer jag osökt att tänka på punkt 70 i januariavtalet. Det avtal som i januari 2019 undertecknades av de två regeringspartierna S, Mp och samarbetspartierna C och L.

Så här lyder punkt 70. Vapenexport:

”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”

Bland de ”ickedemokratiska” länder som ”deltar militärt i Jemenkonflikten” och som köper svenska vapen är bland andra Saudiarabien, Förenade arabemiraten. Bahrain, Kuwait. Även Qatar, där fotbolls-VM nyligen gick av stapeln, var från början med i kriget. Men jag är osäker på om Qatar fortfarande är krigförande i Jemen eller om man dragit sig ur sedan något eller ett par år.

Svenska Freds har granskat efterlevnaden av punkt 70 och konstaterar att ingenting hände. Vapenexporten till de krigförande fortsatte. Paragraf 70 var inte värt pappret det var skrivet på.

Därför vill jag ställa en fråga till S, Mp, C och L:

Varför gjorde ni inget för att genomföra det ni var överens om gällande vapenexport till krigförande länder i Jemenkriget? Jag använder order ”krig” – inte ordet ”konflikt”, som det står i avtalet.

Jag vill vända mig speciellt till centerledaren Annie Lööf som gång på gång underströk vikten av att ”hedra januariavtalet”. Att det var ”en hjärtefråga” att det genomfördes på alla punkter.

Även om avtalet nu är ”överspelat” kan det vara intressant att veta varför det var ointressant för S, MP, C och L att följa punkt 70 i avtalet.