Bättre jordklot utan människor

Insändare 23 augusti 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europeiska skogar brinner, fisk dör av förmodat värmeslag i floder utan vatten och skördar torkar bort eller tvärtom försvinner i störtfloder. Så sent som på torsdagen 18 augusti stängde skolor i Eskilstuna på grund av värme, medan Båstad drabbades av skyfall. En bonde i Småland visade sin torra jord där det skulle blivit foder till hans boskap, men där det blev intet. Europeiska kontinenten har just genomlidit den varmaste sommaren på 500 år.

Suck, i den svenska politiska debatten inför valet 11 september har miljö- och klimatdebatten reducerats till dyrare mat och el. Det sägs väldigt lite från politikernas talarstolar om hur vi ska rädda moder jord. Då är skyddsåtgärderna för dyra, som om det inte är kostsamt att ta itu med det värmen ställer till.

Och så finns det de som säger att elen skulle varit mycket billigare om Sverige inte stängt kärnkraftverken i Ringhals. Sverige är nu Europas största elexportör. Hur stor skillnad hade det varit på elpriset i Sverige om Ringhals fortsatt producera 4,8 TWh plus 5,5 TWh, som de två stängda reaktorerna gjorde 2020? Ställ detta mot hur mycket vindkraft försvaret och kommunerna i Skåne hunnit säga nej till?

Jag ställer en fråga till; varför har inte flera fastigheter solceller på sina tak?

Det är nog fel att tro att vi människor i de rika länderna kan fortsätta leva med den höga standard vi vant oss vid. Att spara lite på jordens resurser kommer att bli ett måste. Jordens resurser för 2022 tog slut 28 juli. Resten av året tar vi av kapitalet. Om alla levde som vi svenskar skulle jordens resurser varit slut redan i april. Det är till viss del tur att inte alla lever som vi.

Jordklotet överlever. Men gör vi människor det? I alla fall skulle jordklotet och den biologiska mångfalden klara sig bättre utan oss.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa