Bekämpa segregationen med investeringar på barnen


Segregationen bekämpas bäst genom investeringar på barnen, skolan och fritiden – inte genom att skylla på invandring, menar insändarskribenten.

Segregationen bekämpas bäst genom investeringar på barnen, skolan och fritiden – inte genom att skylla på invandring, menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-08-05 07:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En människas valmöjligheter i livet beror på hennes förutsättningar. När förutsättningarna saknas lyser valmöjligheterna med sin frånvaro. Trots att detta gång på gång slås fast så envisas M, SD och KD felaktigt med att koppla ihop kriminalitet med invandring. 

När Delmos (delegationen mot segregation) publicerade sin årsrapport i juni 2022 framgår det att socioekonomiskt utsatta områden blivit fler i Sverige mellan 2011 och 2020. Under samma period har även rikare områden vuxit i antal. I rapporten skildras det att ett barns förutsättningar, studier och arbetsliv avgörs beroende på uppväxtort. Ett barn har bättre förutsättningar i livet om de bor i socioekonomiskt starka områden där utbildningen är bättre och framtidsmöjligheterna är fler. 

Med stöd av forskningen menar Delmos att svenska segregationsmönster bäst förklaras av socioekonomiska skillnader, inte av invandringen. Det är därför inte konstigt att M, SD och KD röstade för att avveckla Delmos så sent som den 24 november 2021. Forskningen passar inte det högerkonservativas förklaringsmodell. Segregationen bekämpas nämligen bäst genom investeringar på barnen, skolan och fritiden. Inte genom att skylla på invandring och samtidigt fortsätta med skattesänkningar och vinstuttag från svensk skola. Det är snarare så segregationen skapas! 

Vågar vi hoppas på fler samtal om vad som gör skillnad på riktigt – även om det inte blir de stora rubrikerna?