Beräkningarna om Seniors utsläpp är osäkra

Senior Materials fabrik i Svista i Eskilstuna.

Senior Materials fabrik i Svista i Eskilstuna.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-10-08 11:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Vi har tilltro till myndigheterna.” Det, tycks ha blivit ett slags mantra för Eskilstunapolitiker i ärendet gällande Senior Material och företagets hantering, lagerhållning, transport och utsläpp av 2 770 ton metylenklorid de kommande två åren. Innan ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet skickades in, gjordes beräkningar som ligger till grund för ansökan. Företagen som gjort spridningsberäkningar är IVL och AFRY.

IVL skriver (bilaga 1, s.3 av 13 i rapporten): “Beräknad deposition [vått nedfall] bör ses som ett ungefärligt värde på nedfall av metylenklorid till mark eftersom denna typ av beräkning för flyktiga ämnen som metylenklorid är mycket osäker.”

IVL redogör även för att de i beräkningar endast tagit hänsyn till hur metylenklorid beter sig i temperaturer runt +8 grader, samt icke-frusen mark. Enligt en studie från Kanada (CEPA 1994) har metylenklorid en densitet på 1,32 g/cm3 vid +20 grader, och när temperaturen sänktes till 0 grader uppmättes densiteten till 1.36 g/cm3. I en annan rapport från OECD (Paris 1994) tittade forskare på skillnaden mellan metylenklorid i luften sommartid kontra vintertid. De påvisade att halterna av metylenklorid var dubbelt så höga vintertid.

I ett yttrande skriver Senior Material: “En del metylenklorid bryts inte ner utan tvättas ut ur atmosfären via nederbörd. Förhållandet mellan andel som bryts ned och tvättas ur beror på väderförhållanden som varierar från dag till dag och skiljer sig mellan olika år. Det gör det svårt att ange en exakt andel.” (s. 48 i Tillstånd om miljöfarlig verksamhet)

Miljöprövningsdelegationen konstaterar på s. 24 i tillståndet de givit, att den metod som AFRY använt i spridningsberäkningar inte är avsedd för beräkning av flyktiga organiska ämnen varför “förenklingar och antaganden gjorts”.

På vilka grunder baserar politiker sin tilltro till myndigheterna? Om myndigheterna fattat beslut som vilar på ytterst vaga beräkningar, är det mer en fråga om tvekan, än tilltro vi kan tala om.

Ytterligare en fråga gällande politikers uttalanden är: Varför påpeka att Eskilstuna redan har flera industrier som hanterar en mängd kemikalier? Som att det på något sätt skulle legitimera Senior Materials enorma, planerade utsläpp. Om något, så är det otäckt att Eskilstuna tillåter ännu mer gift i sin närmiljö.