Beslutet är taget men det finns fortfarande frågor

Årbyskolan i Eskilstuna.

Årbyskolan i Eskilstuna.

Foto: Anders Nilsson

Insändare2024-09-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att lägga ner skolor är ett beslut som påverkar hela samhället negativt. I det här fallet en hel stadsdel. Beslutet att lägga ner Årbyskolans högstadium är taget och för många elever innebär detta att de rycks upp från sin miljö. I veckan presenterades de tre skolor som eleverna kommer att få välja emellan men det finns ingen garanti för att få med en kompis till nya klassen. Nu ska också alla klasser göras om på de mottagande skolorna vilket förmodligen kommer att skapa oro hos de andra skolornas elever.

Även om beslut är taget återstår ännu några frågor och funderingar. Enligt nämnden är det främst dåliga resultat som är anledningen till nedläggningen, något som ofta presenteras som en grund för att stänga skolor. Statistiska analyser eller ekonomiska rapporter används som argument, men verkligheten för elever, föräldrar och personal återspeglas sällan fullt ut i dessa siffror. 

Det stämmer att Årbyskolans behörighet till gymnasiet varit låg men en djupare analys av dessa siffror visar en annan verklighet. Många elever på skolan går ut med höga betyg vilket aldrig lyfts. Dessutom har skolan en förberedelseklass för elever som kommit sent till Sverige. Varje år tar Årbyskolan emot flera elever till årskurs 9 från andra kommuner, elever som saknar betyg. Hur tänker nämnden att dessa elever ska klara att få en gymnasiebehörighet under ett läsår?

En annan högst relevant fundering är varför inte Årbyskolans skolledning får ingå i projektorganisationen. Att de inte involveras i beslut om nedläggningar eller inte får delta i organisationen är en allvarlig brist.

Beslut om att lägga ner skolor bör inte baseras på kortsiktig ekonomi eller bristfällig statistik eller en chef för Barn- och utbildningsförvaltningen som har för vana att lägga ner skolor. Vi behöver värna om skolans roll i samhället och se till att de som leder skolan – rektorerna – får vara med och påverka de beslut som tas.

Elevernas framtid är viktigare än att spara pengar på fel ställen.

I Eskilstuna kommuns vision för 2030 står ”Vi är modiga, jämställda och har tillit till varandra. Vi har kunskap, jobb och är attraktiva i en global värld. Vi tar ansvar för en trygg och hållbar framtid. Vi upplever, utvecklar och inspirerar. Vi gör Eskilstuna – tillsammans.”

Den visionen är just en vision!