Bibben Àr en av bovarna i svenska alkoholdramat

Vinotekets vd Anders Signell tycker det Àr dags för konsumenterna att ompröva bag-in-box.

Vinotekets vd Anders Signell tycker det Àr dags för konsumenterna att ompröva bag-in-box.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

InsÀndare2024-03-08 20:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I en tid dÄ hÀlsa och hÄllbarhet stÄr högt pÄ agendan Àr det dags att omvÀrdera vÄra konsumtionsvanor, sÀrskilt nÀr det gÀller alkohol. Majoriteten av svenskarna som dricker alkohol gör det över grÀnsen för riskbruk. Det visar en ny rapport frÄn Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Det motsvarar 3,3 miljoner invÄnare.

En bov i dramat Àr bag-in-box-viner (BiB) som uppmanar till högre vinkonsumtion.

Som Sveriges största vinbutik pÄ nÀtet har vi tagit ett aktivt beslut att inte sÀlja BiB. Det Àr givetvis en folkhÀlsofrÄga, men vi tror ocksÄ pÄ att prioritera kvalitet framför kvantitet.

Bag-in-Box viner bidrar till en onödig konsumtion av vin. Formatet, som ofta ses som prisvÀrt och bekvÀmt, leder till att konsumenterna köper och konsumerar mer vin Àn vad de annars skulle göra. Denna ökade tillgÀnglighet och volym distanserar oss frÄn vinets ursprung, hantverk, och de kvaliteter som gör vin till en upplevelse snarare Àn bara en dryck.

Varje glas vin bör vara en reflektion av dess ursprung och skapare, nĂ„got som ofta gĂ„r förlorat med BiB-viner. Det Ă€r vĂ€lkĂ€nt inom vinindustrin att BiB ofta inte hĂ„ller samma kvalitetsstandard som vin pĂ„ flaska. Även om det finns undantag, Ă€r det generella mönstret att BiB anvĂ€nds för viner av lĂ€gre kvalitet.

Med Sverige som exempel, dÀr en majoritet av alkoholkonsumerande individer har ett riskbruk enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer, Àr det viktigare Àn nÄgonsin att frÀmja ansvarsfull konsumtion. Fakta talar sitt tydliga sprÄk. Karolinska Institutet gjorde tillsammans med CAN en analys av 20 Är med boxviner pÄ Systembolaget. Studien visade att försÀljningen av vin pÄ Systembolaget ökade med cirka 40 procent, mycket tack vare BiB. Denna ökning motsvarar en extra konsumtion av cirka tre glas vin per mÄnad per invÄnare över 15 Är, direkt kopplat till BiB.

Priset och förpackningens praktiska storlek har utan tvekan bidragit till denna ökning. Intressant nog visar forskning att de som köper BiB tenderar att konsumera upp till 50 procent mer vin Àn de som köper flaskor, vilket pekar pÄ en tydlig koppling mellan förpackningstyp och konsumtionsmönster. Det Àr en utveckling vi inte kan ignorera.

Som vinförsÀljare pÄ nÀtet har vi gjort ett medvetet val att inte sÀlja BiB-viner. VÄrt mÄl Àr att uppmuntra en mer medveten och hÄllbar konsumtion av vin, dÀr fokus ligger pÄ kvalitet och uppskattning av vinets hantverk. Vi tror att genom att vÀlja flaskvin framför BiB kan vi tillsammans bidra till en positiv förÀndring, bÄde för vÄr hÀlsa och för miljön.

Det Àr dags för konsumenter att ompröva BiB och dess pÄverkan pÄ vÄra dryckesvanor. Genom att vÀlja kvalitet framför kvantitet, stödjer vi inte bara hÄllbar produktion utan Àven en mer ansvarsfull och njutbar konsumtion av vin.