Biblioteken finns till för alla

Insändare 24 mars 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan jobbade jag på bibliotek. Jag är även utbildad bibliotekarie. Vad gör ni egentligen på biblioteket efter tre? Det var en av de vanligaste frågorna jag fick i mitt yrke. En bekant frågade hur i h. det kunde krävas tre års utbildning för att lära sig att låna ut böcker. Samt, frågade han, var det verkligen vettigt att jag skulle ta CSN på skattebetalarnas bekostnad för att tjäna stora pengar på att mest sitta i en utlåningsdisk ...

Folk verkar inte veta vad det är att vara bibliotekarie (just denna bekanta verkade heller inte veta att större delen av CSN är ett lån). Det enda som finns på bibliotek är ju dessutom en massa svåra, dammiga böcker, som riktar sig enbart mot en snäv elit. Eller?

Nja. Några av de saker som biblioteken gör är följande. Förutom det uppenbara att tillhandahålla böcker, så finns där även tidningar, film, datorer och skrivare till utlåns. Många bibliotek ordnar evenemang, såsom föreläsningar, konserter, utställningar och bokcirklar.

Alla samhällsgruppers behov ska tillgodoses – alla! I eftersatta områden finns en viss fokus på böcker på minoritetsspråk. På ett par lantortsbibliotek där jag jobbat tidigare fanns hyllmeter med lantbrukshandböcker och instruktionsböcker i hur man skruvade maskiner (något som kommit flera av mina forna lantbrukskollegor till gagn). 

Allt, både resurser och evenemang, är utifrån det lokala behovet. Det är inte bara gratis – ABF är en nära samarbetspartner med många bibliotek, och kan därför bistå med att finansiera de projekt du själv vill genomföra, till exempel studiecirklar av valfri inriktning. Användarinflytandet är stort, både av inköp av böcker och resurser, och önskemål av evenemang.

Jag slår ett slag för att du besöker ditt lokala bibliotek. Går du dit så berättar personalen med glädje om vad som finns, och vilka evenemang som är på gång. Oavsett om du är arbetare eller kulturelit, barn eller vuxen, sjukskriven, pensionär eller mitt i karriären, biblioteket har något även för dig. Du måste bara ta dig över första tröskeln – den i entrén.

Avslutningsvis vill jag även tipsa om sidan bibliotek.eskilstuna.se, där får du en god överblick av vad främst biblioteken i Eskilstunatrakten gör.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa