Billigare bensin och diesel åt folket!

Skribenten vill se billigare drivmedel.

Skribenten vill se billigare drivmedel.

Foto: Pontus Lundahl (TT)

Insändare2023-12-17 06:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drivmedel till fordon nu för tiden är för dyrt. År 2021 fanns det 4 986 750 bilar i trafik, så dessa otroligt höga priser är långt över gränsen för en nyttig ekonomi för folket. I och med att det är så pass många som har bilar så gäller detta en väldigt stor del av folket. 

Idag så ligger priset för bensin runt 18-19 kronor per liter, medan 1990 låg priset på ungefär 6,50 per liter. Detta är en ofattbar skillnad. Detta höga pris kan göra att invånare inte alltid har råd med att till exempel ha bil eller fordon, eftersom att det också måste läggas på försäkring.

Då kanske vissa säger att det är lågkonjunktur och det är så det är, ja det är lågkonjunktur men detta skulle staten kunna göra någonting åt. Om man kanske skulle sänka det med 5 till 10 kronor medan det är lågkonjunktur. Detta skulle göra en stor skillnad i vissa personers finansiella situation. 

Om priset sänktes så skulle folk kunna använda bil mer och kunna ta sig till ställen mer som exempelvis skola eller jobb. Då kanske ett motargument är att det kommer bli mycket mer växthusgasutsläpp. Men om vi får ordning på fordon och bilar så kommer folk att kunna jobba mer och motverka klimatet mer eller kanske kunna skaffa nya jobb inom klimatet. Folk kommer även kunna tjäna pengar och skaffa elbil eller liknande.

Alltså vill jag att priserna ska gå ner och detta är tydliga och konkreta exempel och argument på varför detta ska åtgärdas. Det är nästan hundra procent positiva anledningar och jag tror att det hade varit bättre för nästan alla.