Den fria kvinnojoursrörelsen är hotad

Eskilstuna kommun tar nu sin hand från våldsutsatta kvinnor och deras barn, skriver Gunilla Lange, fd ordförande för
Kvinnojouren MOA.

Eskilstuna kommun tar nu sin hand från våldsutsatta kvinnor och deras barn, skriver Gunilla Lange, fd ordförande för Kvinnojouren MOA.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-10-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnojourer startades av och för kvinnor och byggde på principer om solidaritet, anonymitet och hjälp till självhjälp i en tid då samhället såg våld i hemmet som något privat. Det ansågs vara normalt, något vanligt förekommande alla kvinnor kunde drabbas av och tvingades förhålla sig till. Kvinnors våldsverklighet uppmärksammades, gjordes till en samhällsfråga och sambanden mellan kön, våld och makt synliggjordes. Våld i hemmet faller sedan under allmänt åtal. 

Kvinnojouren MOA har i 40 år erbjudit skyddat boende/samtalsstöd. Anställda och tjugofem ideella volontärer, har därutöver bidragit med god omvårdnad. Kvinnorna har återhämtat sig och fått tillbaka förmågan att ta egna beslut om sin framtid. De flesta, 99%, har valt att fortsätta sina liv i på egen hand i egna lägenheter. Ett bevis på att kvinnojourens insatser ger resulterat. Senaste fem åren har 249 kvinnor och 299 barn erhållit skyddat boende på MOA; 9600 boendenätter för kvinnor och 11400 boendenätter för barn. 65 barn har kunnat upprätthålla sin skolgång och 111 barn sin förskola, kvinnorna med anställning har kunnat fortsätta arbeta i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun tar nu sin hand från våldsutsatta kvinnor och deras barn. Kommunen har upphandlat 80 skyddade boendeplatser i länet med motivering att detta är ett måste och socialchef Elisabeth Kántor hävdar att det omöjliggör enskilt avtal med kvinnojouren. Hon anser att pengarna därmed kan användas mer effektivt och att varje skattekrona måste tas tillvara på bästa sätt. 

Nej, Elisabeth Kàntor, det blir inte mer effektivt. I god omvårdnad som MOA ger kvinnorna och barnen finner du allt det, och lite till, som krävs i upphandlingsdirektiven. Den viktiga kvalitativa effekten av att barnens vardag med skola/förskola och befintliga kompisnätverk bevaras är omöjlig att nå med placeringar på andra orter. Samma gäller kvinnorna som behöver kunna fortsätta arbeta.

Och, hur är det möjligt att du ser sveket mot Eskilstunas våldsutsatta kvinnor och deras barn som det bästa sättet att ta tillvara våra skattekronor. Att dessutom öppna upp till förmån för andra aktörer, dvs vinstdrivande privata kapitalister, att kunna tjäna pengar på samhällets mest utsatta, är ofattbart. 

Detta är en skam för Eskilstuna Kommun som alltid stolt kunnat presentera sina framgångsrika jämställdhetsinsatser över tid och belönats med utnämningar/priser.