Bra att garantipensionen höjs

Du är avundsjuk på att bara garantipensionerna höjs, det är inte jag, skriver Jan Em i ett svar på tidigare insändare.

Du är avundsjuk på att bara garantipensionerna höjs, det är inte jag, skriver Jan Em i ett svar på tidigare insändare.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2022-07-14 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "en gång sosse aldrig mer” publicerad den 7 juli.

Jag är väl inte så bra på socialdemokratins historia men jag tror inte det är vid så många tillfällen som de haft egen majoritet utan de har regerat ihop med andra och då måste man ge och ta.

Värnskattens borttagande var Centerpartiets krav inte Socialdemokraterna (S) och vissa miljöskatter är Miljöpartiet ansvariga för.

Jag tror att Du har gått på oppositionens retorik utan att tänka på att det är ju deras sätt att agera i en valrörelse.

Vi har höga skatter för att de med ”snuskigt” höga inkomster inte betalar den skatt de borde göra. De lägger hellre ner massor med pengar på skattejurister för att de ska kunna placera sina förmögenheter i skatteparadis.

Moderaterna hävdar principen minst 50 procent kvar på inkomsten och det kan väl låta rimligt men jag anser att de som har en inkomst på 1 miljon eller mer i månadslön borde betala 65-70 procent i skatt de får ändå cirka 300-350.000:-/netto i månaden kvar. En bruttoinkomst/året för vissa låginkomsttagare.

Jag minns när ATP röstades igenom tack vare Thure Köningsson FP agerande. Sedan dess har det funnits en pensionsdelegation som har jobbat med att förbättra pensionssystemet. Även i den gruppen är det att ge och ta vilket inte har varit lätt.

Du är avundsjuk på att bara garantipensionerna höjs, det är inte jag. När min hustru levde hade hon en pension på lite drygt 7.000:- hon hade arbetat för landstinget sedan hon slutade skolan och där var det deltid som gällde. Hon var inte ensam om att vara i den situationen och jag unnar alla det påslag som de nu ska få.

Du lägger allt ansvar på S och jag klagar också på S när det gäller att under deras mandattid så har antal miljonärer och miljardärer ökat i antal.

Dessutom har löneklyftorna i samhället ökat. Chefslönerna har ökat mycket mer än för de anställda. Detta beror enligt mig på att vi använder procentpåslag när det gäller lönen och då ökar klyftorna. Jag fick lära mig det redan i grundskolan.som du beskriver

Riksdagsmännens arvoden är ett typiskt exempel på det 2,4 procent på dryga 100.000:-ger den effekten som Du beskriver.