Bra hemtjänst ska levereras oavsett vem som utför den

Ansvaret för att skapa kvalitet inom omsorgen ska ligga hos Socialnämnden, inte i valsituationen för den som behöver omsorgen., skriver David Aronsson (V).

Ansvaret för att skapa kvalitet inom omsorgen ska ligga hos Socialnämnden, inte i valsituationen för den som behöver omsorgen., skriver David Aronsson (V).

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2021-03-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tove Hammarfeldt svarar den 16 mars mig gällande LOV och privat hemtjänst.

Vänsterpartiet är ett oppositionsparti, ett tydligt oppositionsparti. Kommunens verksamhet i form av den ansvariga politiska majoriteten får kritik och blir ifrågasatta av våra ledamöter och ersättare i de politiska organen. Långt mer än min kritik av LOV-bolagen.

En sak vi ifrågasatt på sistone är den tysthetskultur vi fått signaler om från just den kommunala omsorgen. Att arbetsmiljöincidenter och risker inte utreds tillräckligt för att de är besvärande. Vi kräver och förväntar oss att den kommunal organisationen inte döljer sina fel och brister. Att ingen med säkerhet kan förvänta sig samma sak av ett aktiebolag är orsaken till att tillståndskravet hos IVO finns, som komplement till lagens krav på anställda i omsorgen. Det är också orsaken till att både socialnämnden och IVO kräver ordnad ekonomi och ansvarstagande på en hög nivå av de med verksamhetsansvar och styrelseuppdrag i bolagen, samt formell kompetens hos de anställda. Krav som nämnden sen år efter år struntade i att verkställa.

Jag förväntar mig att Strängnäs kommun levererar bra hemtjänst oavsett vem som utför den och om den som tar emot hjälpen gjort ett aktivt val av utförare eller inte. Ansvaret för att skapa kvalitet ska ligga hos Socialnämnden och inte i valsituationen för den kommuninvånare som behöver omsorgen.