Bra med valfläsk till oss äldre

Äldre i Strängnäs får valinformation på Seniorcentrum, vilket signaturen Marita i Strängnäs ”snart 89” är tacksam över.

Äldre i Strängnäs får valinformation på Seniorcentrum, vilket signaturen Marita i Strängnäs ”snart 89” är tacksam över.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-02-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi äldre som har svårt att ta oss fram har erbjudits möjlighet att hänga med i valrörelsen på hemmaplan. Alla våra åtta politiska partier har bjudits in till fredagslunch i Seniorcentrum på Nygatan 5 i Strängnäs. Vi erbjuds ärtsoppa och ostsmörgås och valfläsket är det tänkt att partierna ska stå för. 

Först ut var Centerns två damer som informerade om de tänkta planerna och utbuden som rörde oss äldre i stort. Framtidsplaner för hemtjänsten, äldreboenden, seniorbostäder, sjukvården och om svårigheterna efter det kaos som pandemin orsakat allas vardagsliv.

Isoleringen och ensamheten nämndes också som en svår nöt att knäcka. Gemensamma utflykter och museibesök var ett förslag som passar de rörligaste med en stabil kassa. Men det är inget för oss 80–90 och över 100 år utan extra inkomster. Vi har våra frivilliga eldsjälar inom PRO, Hjärt & Lung samt SPF att tacka för alla aktiviteter och förströelser de bjudit oss på under åren. Vi äldre som står pall mentalt och står på egna ben är ett tufft släkte.

Vi blev försökskaniner som pensionärer under 1900-talet och har varit med om många volter och lappkast under åren. Men robotåldern och digitaliseringen passar inte in i mitt behov att vara självgående livet ut. Frågan är om vår lust till att leva lägger av på grund av all denna teknik vi tvingas klara av. Att existera i mammon-egoismens 2020-tal känns förnedrande. Men jag tänker fortsätta att lyssna på våra partier från Strängnäs kommun under de fredagsluncher som är kvar. Tack, det är vi skyldiga våra eldsjälar och arrangörer inom föreningarna i Strängnäs.