Breda koalitioner kommer nog att krävas

Oavsett vilken sida som vinner kan vi efter valet vänta oss segslitna diskussioner om hur politiskt inflytande ska fördelas, skriver Lennart Nilsson, Strängnäs.

Oavsett vilken sida som vinner kan vi efter valet vänta oss segslitna diskussioner om hur politiskt inflytande ska fördelas, skriver Lennart Nilsson, Strängnäs.

Foto:

Insändare2022-09-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om vilket ”lag” som får flest röster i stundande val dominerar nyhetsförmedling och politiska analyser dessa dagar. Men oavsett vilken sida som vinner kan vi efter valet vänta oss segslitna diskussioner om hur politiskt inflytande ska fördelas. Å ena sidan är det svårt att se att Liberaler och Sverigedemokrater kan enas i flera viktiga frågor och i andra lägret verkar centerpartister och vänsterpartister ha svårt att komma överens om centrala ekonomiska frågor mm. 

Under kommande mandatperiod kan vi vänta oss att krav kommer att ställas på att våra politiker kan hantera bland annat klimatkris som kräver drastiska åtgärder, allt högre inflation som urholkar reallöner och ökar priser, konsekvenser av krig i vårt närområde som bidrar till ökad allmän oro för rikets säkerhet, stigande energikostnader mm. Oavsett vilket av de politiska blocken som vinner kan vi säkert vänta oss mödosamma diskussioner för att få en fungerande majoritet.

Under senare tid har det antytts på några ledarsidor och bland debattörer att en samling över blockgränsen vore en rimlig lösning för att hantera de stora och svåra samhällsfrågor som vi kan vänta oss de närmaste åren. Vi kan nog vänta att valresultatet blir jämnt mellan de etablerade politiska blocken. En rimlig väg ur detta vore en bred samling som domineras av socialdemokrater och moderater. 

Kommuner i Sörmland, bland annat Eskilstuna och Strängnäs har visat att samlingar över blockgränsen kan hantera den lokala politiken. En samverkan som gärna kan fortsätta.