Angående artikeln i Strängnästidningen den 30/10 om hemtjänsten i Strängnäs, vill jag bemöta socialchefen Karin Krönenstedt.
Jag anser nämligen att förstudien har uppenbara brister och jag är mån om att viktiga beslut fattas utifrån ett gediget och fullständigt beslutsunderlag.
I förstudien framställs det som att utan LOV är det inte möjligt att bibehålla valfriheten. Men till exempel har Linköping i sin förstudie gjort konsekvensanalyser av olika alternativ, bland annat att göra en geografisk indelning utan valfrihet så som socialnämnden vill göra i Strängnäs. Men Linköping kom fram till att det inte var den bästa lösningen. Istället förordar man att bibehålla valfriheten även när den privata hemtjänsten upphandlas genom LOU.
Precis som till exempel Södertälje kommun gör redan idag. Där har man behållit valfriheten även efter borttagandet av LOV. Varför har man inte ens utrett den möjligheten i Strängnäs kommuns förstudie?
I förstudien nämns inte heller funktionshindrade med hemtjänst alls. Det verkar som om man i förstudien helt har missat att även yngre funktionshindrade kan ha hemtjänst.
Ytterligare ett exempel på att kommunen glömt bort funktionshindrade med hemtjänst, gäller säkerheten i det egna hemmet. Hemtjänsten får numeratill exempel inte byta gardiner, glödlampor eller batterier i brandvarnaren. Den som har fyllt 70 år kan få denna hjälp via kommunens servicetjänster. I en del kommuner låter man även yngre med hemtjänst ta del av den typen av kommunservice. Dock inte i Strängnäs. Det torde inte bli en orimlig kostnad att låta biståndsbedömaren göra en individuell prövning om yngre än 70 med hemtjänst har behov av samma typ av servicetjänster i syfte att undvika fallolyckor och skador som i värsta fall kan leda till ökat behov av hemtjänst och därmed fördyrade kostnader för kommunen.
Socialchefen beklagar att jag upplever mig diskriminerad och pratar om att det görs en individuell prövning och om den höga brukarnöjdheten inom kommunen. Hade jag blivit tillfrågad hade jag gett högsta betyg till min hemtjänst. Jag är supernöjd! Men jag har hittills under dessa år aldrig fått någon fråga om nöjdheten. Jag har fått höra att kommunen endast undersöker nöjdheten hos de som är 65+ med hemtjänst.
Stämmer det att övriga med hemtjänst inte ingår brukarundersökningarna? När det gäller individuell prövning så är det just det som jag efterlyser gällande kommunens servicetjänster för säkerhet i hemmet till exempel byte av batterier i brandvarnare även till yngre med hemtjänst.
Med vänlig hälsning,