Bröstcancervården hotas av kompetensbrist

Prioritera bröstcancervården, uppmanar skribenterna.

Prioritera bröstcancervården, uppmanar skribenterna.

Foto: Christine Olsson (TT)

Insändare2024-10-10 16:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor är bröstcancer, och antalet drabbade fortsätter öka. Förra året fick 261 kvinnor i Sörmland diagnosen bröstcancer, i hela landet drabbades 9 591 personer. Trots att de allra flesta överlever avled 61 kvinnor i Sörmland av sin bröstcancer under 2023.

Årets Bröstcancerrapport visar att utvecklingen på landets bröstcancerkliniker bromsas av en allvarlig resurs- och kompetensbrist. Det äventyrar bröstcancerpatienternas tillgång till nya innovativa behandlingar. Så många som var femte bröstcancerpatient uppger att de känt oro över att inte få tillgång till behandling.

I vår granskning uppger varannan bröstonkolog att bristande kompetensutveckling riskerar att begränsa användningen av nya läkemedel och behandlingar. Lika många har under det senaste året nekats kompetensutveckling och upplevt sjuksköterskebrist. Rapporten visar att hindret oftast inte är läkemedlets kostnad utan tillgång till personal och diagnostik. Att ordinera nya läkemedel och behandlingar kräver personal som med kunskap om biverkningar kan följa patienterna. När kunskapen saknas är det inte möjligt att ordinera nya behandlingar, vilket i värsta fall kan vara livsavgörande.

Därför vill vi uppmana politikerna i Region Sörmland att garantera tillräckliga resurser för regionens cancervård. Utan fortbildning bromsas bröstcancervårdens utveckling och patientsäkerheten äventyras. Brister i kompetens förstärker regionala skillnader och bidrar till en ojämlik vård. Nu är det dags för politikerna att prioritera bröstcancervården i Sörmland och rädda liv.