Brottsligheten kryper allt djupare in i samhällskroppen

Vi behöver tillsammans arbeta förbyggande mot kriminalitet, skriver Hilda Andersson.

Vi behöver tillsammans arbeta förbyggande mot kriminalitet, skriver Hilda Andersson.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-12-16 19:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att de kriminella gängen i Eskilstuna har blivit allt fler och våldsammare kan knappast ha undgått någon. Medialt får läsaren ofta en vinklad uppfattning om att kriminalitet endast existerar i de utsatta områdena, i samband med skjutningar och sprängningar, men faktum är att gängkriminaliteten inte längre endast är ett storstadsproblem, utan snarare finns mitt bland oss.

Förutom fall med flera skyttar, kan det också röra sig om personer i de högre samhällsskikten som bistår med finansiering. Kriminella verksamheter rekryterar medhjälpare bland annat inom näringslivet, banksektorn samt tjänstemän i den offentliga sektorn. Tjänstemän inom näringslivet, politiker och befattningshavare på myndigheter, regioner och kommuner anses vara måltavlor för organiserad brottslighet. Det senare kan exempelvis handla om tillstånd av olika slag, exempelvis offentlig och privat upphandling, alkoholtillstånd eller inflytande över politiska beslut.

Det går att göra den bedömningen att organiserad brottslighet har behov av att finansiera sin verksamhet och det med hjälp av egna låneförmedlare, som har kontakt med en banktjänsteman som hjälper till med att bevilja lån, acceptera förfalskade arbetsgivarintyg som därmed höjer lånetaket. Samt advokater inom rättsväsendet som är anslutna till organiserad brottslighet, och företräder personer inom kriminella nätverk. Det som kan anses som bekymmersamt, i takt med den ökade organiserade brottsligheten som återfinns från miljonprogramsområden till absolut dyraste villakvarteren, är att den kryper allt djupare in i samhällskroppen.

Slutsatsen är att det inte endast bör fokuseras på åtgärder och lösningar för nyrekryteringar och gängkriminalitet i de utsatta områdena. Det bör också ske genom att se över de högre samhällsskikten, såväl politiker och tjänstemän som kan ha anknytning till kriminella nätverk.

Det finns inte något färdigt recept, utan är något som kommer att ta tid. Det viktigaste i detta avseende bör vara att våga prata öppet om problemet och tillsammans arbeta förbyggande mot kriminalitet, utan att det ska tolkas som rasistiskt eller främlingsfientligt.