Bygg flerfilig biltunnel för att bli av med centrumköer

Att få bort bilarna från centrum kommer aldrig att gå, skriver insändarskribenten Kjell. Men en ny biltunnel skulle underlätta.
Att få bort bilarna från centrum kommer aldrig att gå, skriver insändarskribenten Kjell. Men en ny biltunnel skulle underlätta.

Insändare 28 februari 2023 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikeln "Här är de mest trafikerade gatorna i Eskilstuna" i EK den 16/2.

Gör man som Eskilstuna har gjort så blir det köer. Förr var de stora gatorna dubbelfiliga, nu är det bara en fil. Två filer sväljer ju dubbelt så många fordon.

En bilkö som går sakta släpper ut mycket mer avgaser än en som går fortare. Gör man sedan farthinder blir det kö och mer avgaser. En bil som kör i 10 km/tim åker 1 km på en viss tid. Kör samma bil i 50 km/tim och samma sträcka blir avgasmängden ca. 5 gånger mindre. Alltså körde alla bilar i 50 km/tim så blev det 5 gånger mindre bilar på gatan samtidigt. En jämn hastighet är det bästa för miljön. 

Att ta bort bilarna från centrum kommer aldrig att gå. Jo, om Ni vill ha ett dött centrum. Se bara hur många affärer som har stängt igen. För att kunna handla måste man åka dit och det ska finnas p-platser. Åka buss är inget alternativ. Hur skall t.ex äldre gå kanske 5 km till busshållplats, handla i staden och sedan bära tunga kassar från busshållplats till hemmet. Ni som försvårar för oss äldre blir ju också äldre en dag.

Det byggs många nya stora hus i centrum. Det betyder att många fler bilar ska samsas om de trånga gatorna.

Bygg en biltunnel, flerfilig under järnvägen mellan Folkestaleden och Brottstavägen så skulle det avlasta centrum betydligt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa