C: Det går att bygga ut elproduktionen de kommande åren

Centerpartiet har visat att det går att bygga ut elproduktionen kraftigt de kommande åren, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C) och Martina Johansson riksdagsledamot Sörmland (C).

Centerpartiet har visat att det går att bygga ut elproduktionen kraftigt de kommande åren, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C) och Martina Johansson riksdagsledamot Sörmland (C).

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-12-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vintern börjar koppla sitt grepp om Sverige och med den kommer också höjda elpriser. Vi går in i den här tiden betydligt sämre förberedda än vad vi hade kunnat vara och med ett elprisstöd som bara gäller för halva landet. Det är ett klart underbetyg till den nya regeringen.

Redan förra året föreslog Centerpartiet att den som energieffektiviserade hemma och exempelvis slängde ut den gamla elpannan och bytte till modernare uppvärmning skulle få hjälp på traven. Den nuvarande regeringskonstellationen skrattade bara och strök alla stöd till energieffektivisering i den budget de klubbade igenom i riksdagen. Nu står de på presskonferenser och uppmanar människor att spara på elen, men vi hade kunnat undvika de värsta scenariona om tonläget varit ett annat förra hösten. Istället för att posera med dammsugare hade de kunnat hjälpa dem som nu får högst fakturor. Det var inte prioriterat.

Det verkar inte heller prioriterat att se till hela landet. När vi den senaste tiden har sett skenande elpriser även i norra Sverige väcks självklart frågan varför alla i norr blir utan stöd. Ebba Busch har ju gjort tydligt att stödet är tänkt för den kommande vintern. Håller priserna i sig måste ju självklart norr också omfattas av elstödet. När moderatledda kommuner i söder säger nej till ny elproduktion och därmed driver upp sina egna elpriser har norra Sverige tagit ansvar för utbyggnad. Att då samtidigt skicka el söderut och bli blåsta på elpriskompensationen är inget annat än ett hån.

Regeringen borde omgående kalla till krissamtal för att få upp alla förslag på bordet. Det finns fortfarande en stor mängd kraftvärme och vindkraft som inte används fullt ut på grund av onödiga skatter och regler. Centerpartiet har visat att det går att bygga ut elproduktionen kraftigt de kommande åren. Nu är det upp till bevis för regeringen om de vill lämna valrörelsen bakom sig och faktiskt börja ta ansvar.