C: Vi tror på samarbete mellan BVC och socialtjänsten

Insändare 5 juli 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Inför familjeplanering i utsatta områden” som publicerades i Eskilstuna-Kuriren 16 juni 2022.

Och så var vi där igen, trots att vi skriver juni 2022 i kalendern. Där man tror att man kan lösa våra gemensamma samhälleliga problem genom att begränsa kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. 

Det är väldigt viktigt med folkhälsoarbete, att vi erbjuder god tillgång till information och stöd om hur man skyddar sig mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar. Alla måste även ha god och jämlik tillgång till bra mödra- och förlossningsvård.Om så inte är fallet har vi en ojämlik vård och då behöver regionen göra ett bättre arbete. 

Syftet får dock aldrig vara något annat än att skydda och uppfylla våra sexuella och reproduktiva mänskliga rättigheter. Vi är väl medvetna om att det finns strukturer som gör att kvinnor föder fler barn än vad de egentligen vill. Vi är också väl medvetna om att vi har en stor segregation, bristande integration och hög arbetslöshet i våra prioriterade områden. Men låt oss inte lägga dessa våra gemensamma uppgifter att lösa i knät på våra unga kvinnor och mammor. 

Vi i Centerpartiet tror istället på insatser som kan leda till en långsiktig förändring för människorna i våra prioriterade områden, som till exempel att BVC tillsammans med socialtjänst gör hembesök för att kunna bygga en relation och erbjuda stöd i föräldraskapet. Fler måste också komma i arbete, genom till exempel att införa aktivitetsplikt för alla vuxna i hushållet och erbjuda möjligheten att få försörjningsstöd och samtidigt testa att starta företag.

Riktig frihet och egenmakt får man genom arbete och genom att bli en del av samhället, inte genom att någon knackar på och upplyser dig om att du borde knipa lite mer med benen. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa