Civil olydnad med flaggbyte – vad säger det?

Vi i Strängnäspartiet tycker det är dags att vi tittar på hur andra kommuner i vår närhet arbetar och inspireras till att uppnå samma lyckade resultat som de, skriver  Marie Ericsson Drotte, Strängnäspartiet.

Vi i Strängnäspartiet tycker det är dags att vi tittar på hur andra kommuner i vår närhet arbetar och inspireras till att uppnå samma lyckade resultat som de, skriver Marie Ericsson Drotte, Strängnäspartiet.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2022-06-04 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under Kristi himmelsfärdshelgen byttes en EU-flagga vid kommunhuset i Strängnäs ut mot en flagga där det stod ”Här följer vi våra egna lagar och regler” med kommunens logo på. Tolkningen är öppen, men om man tolkar det som att kommunen ”kör sitt eget race” utan att sätta invånarna först, så kanske man ska börja ta sig en funderare. 

Det krävs ju ändå ganska mycket uppfinningsrikedom och handlingskraft för att genomföra en sådan handling. Det är inte någon ”vanlig” vandalism, utan ett budskap där någon vill säga något. Ett handlingskraftigt och ovanligt debattinlägg. Hur stort förtroendet är bland kommuninvånarna för kommunens organisation ser man i den årliga Medborgarundersökningen gjord i Kolada där man jämför svenska kommuner år 2021.

När det gäller frågan ”Beslut som fattas i kommunen upplevs som genomtänkta och genomarbetade” så svarade 28,8 procent ja på den frågan i jämförelse med i Trosa kommun där man ligger i topp på 41,7 procent. Vad skiljer då Strängnäs från Trosa kommun. Jo, ett ledarskap som arbetar efter konkreta mål och en lagkänsla där alla går i takt för kommunens bästa. Trosa är också en kommun med ett större medborgarinflytande. Som kommunledning och politiker i en kommun har man ansvar att förvalta på bästa möjliga sätt. Det innebär inte att man behöver uppfinna hjulet igen, men det innebär att man har ansvar att faktiskt lära sig av de bästa. 

Vi i Strängnäspartiet tycker det är dags att vi tittar på hur andra kommuner i vår närhet arbetar och inspireras till att uppnå samma lyckade resultat som de.