Dags att få rådighet över Eskilstunaån

Maria Chergui, ledamot kommunstyrelsen för Vänsterpartiet, tycker att det är hög tid för Eskilstuna kommun att man gör fisktrappor i Eskilstunaån.
Bilden: Fisktrappan vid Upplandsmuséet i Uppsala.

Maria Chergui, ledamot kommunstyrelsen för Vänsterpartiet, tycker att det är hög tid för Eskilstuna kommun att man gör fisktrappor i Eskilstunaån. Bilden: Fisktrappan vid Upplandsmuséet i Uppsala.

Foto: Oscar Fock

Insändare2022-02-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet anser att vi ska använda engångsvinster 2021 till investeringar för bland annat fisketrappor i Eskilstuna ån. Idag är alla vattenkraftverk privatägda och vi har tidigare argumenterat för att vi ska förvärva kraftverk i ån för att få rådighet över ån.

Det är en bra ekonomisk affär att äga vattenkraft och dels för Eskilstuna Energi och milj, EEM, måste kunna klara driften eftersom det gör av energibolag på många platser. Det företag från Norge som köpte kraftverken har ingen egen organisation i Sverige utan sköter verken på distans. 

Frågan om rådigheten över Eskilstuna ån är viktig för framtiden. Vi vet att risken för översvämningar är överhängande. Kraftverken har en avgörande roll för hur vi kan planera för en säker vattenhantering framöver. En djupare utredning behöver göras och vi ser detta som en klimatriskinvestering. 

Vi kan tänka oss att sälja våra vindkraftverk i Sollefteå och i stället satsa på lokal elproduktion genom vattenkraften i Eskilstunaån och ytterligare investeringar i solel. Detta sammantaget hjälper oss att förverkliga målen i klimatplanen. 

Utöver det så vill vi inte vänta 15 år på att en första investering görs i fisketrappor. Det är angeläget att det startar redan nu och att vi börjar med en att iordningställa en första faunapassage. Det är angeläget att skynda på detta då fisken i ån är i risk och många fiskar dör eller kan inte fortplanta sig på ett naturligt sätt när kraftstationerna utgör stora hinder. Det är rödlistade arter som t.ex. ålen och aspen som idag inte utvecklas på ett bra sätt i ån. 

Västerås har redan iordningställt sin första faunapassage med mycket goda resultat, de går vidare med nästa nu. Vi anser att Eskilstuna kommun både kan och bör göra på samma sätt som Västerås kommun.